Linkovi

Španjolci priželjkuju pobjedu Kerrya (21/10/04) - 2004-10-21


Vlade u Madridu i Washingtonu tvrde da su američko-španjolski odnosi čvrsti, unatoč povlačenju Španjolske iz koalicije u Iraku. Španjolska je zamijenila Njemačku i Francusku kao najoštriji kritičar Sjedinjenih Država.

Prije samo šest mjeseci, predsjednik Bush svrstavao je konzervatnog španjolskog premijera Josea Mariu Aznara među svoje najbliže saveznike. Aznar je, zajedno s britanskim premijerom Tonyem Blairom, bio jedan od najodlučnijih europskih zagovornika rata u Iraku. Charles Powell, analitičar madridskog Kraljevskog instituta Elcano, ističe da Aznar i predsjednik Bush dijele zajedničke kršćanske vrijednosti.

"Mislim da je premijer Aznar vjerojatno predsjedniku Bushu bio bliži od premijera Blaira, ne samo jer dijele iste vrijedosti kao kršćanski vjernici, već i zbog sličnog pogleda na moderni svijet i ulogu Amerike na svjetskoj sceni," kaže Powell.

Danas su američko-španjolski odnosi znatno drugačiji, dijelom i zbog toga što premijer Aznar nije više na vlasti. Tri dana nakon terorističkih napada u Madridu u ožujku, Španjolci su na općim izborima većinu glasova dali njegovom protivniku, socijalističkom premijeru Joseu Louisu Zapateru. Zapatero je već u prvim tjednima mandata povukao sve španjolske vojnike iz Iraka, a zatim se okrenuo jačanju veza s Franucskom i Njemačkom, te sjevernom Afrikom i Južnom Amerikom.

Antonio Remiro, politički stručnjak s Autonomnog sveučilišta u Madridu, kaže da je promjenom politike Zapatero jednostavno ispunio obećanja koja je dao glasačima. On ističe da je Zapatero kao kandidat obećao da će povući španjolske vojnike iz Iraka, te da je to učinio. No, ipak je njegova vlada, dodaje naš sugovornik, u odnosima s Washingtonom mogla biti malo taktičnija. Obični Španjolci su, ipak, uglavnom zadovoljni kako domaćom, tako i vanjskom politikom novog premijera. To dokazuju i ankete, koje pokazuju široku podršku javnosti za Zapatera. No, u nedavnoj međunarodnoj anketi, samo 13 posto Španjolaca pozitivno je ocijenilo predsjednika Busha i Sjedinjene Države.

Kao oporbeni kandidat prije izbora, Zapatero je podržao kandidaturu Johna Kerrya za predsjednika. No, Charles Powell iz Kraljevskog instituta Elcano ukazuje da španjolska vlada samo pokušava biti praktična.

"Mislim da je svima jasno da bi španjolska vlada radije surađivala s Johom Kerryjem, nego s Georgeom Busom. No, vlada također shvaća da će, ukoliko Bush opet pobijedi, morati surađivati i s njim," kaže naš sugovornik.

Bez obzira ishod izbora, Charles Powell i drugi analitičari vjeruju da će Zapaterova vlada pokušati poboljšati odnose sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG