Linkovi

Bush i Kerry nastavljaju međusobne napade o Iraku (21/10/04) - 2004-10-21


Predsjednik Bush i senator Kerry nastavljaju izmjenjivati optužbe o Iraku i ratu protiv terorizma u svojim predizbornim nastupima u ključnim saveznim državama.

U ovoj kampanji, tamo gdje jedan kandidat vidi odlučnost, drugi vidi – tvrdoglavost. John Kerry kaže da je predsjednik Bush počinio niz grešaka u ratu u Iraku i u borbi protiv terorizma. Prema njegovim riječima, predsjednik ignorira sve savjete koji nisu u skladu s njegovim stavovima i odbija priznati probleme.

"Ovo su velike pogreške u procjenivanju – pogreške koje je izazvala tvrdoglavost. Znate, predsjednik stalno govori da je siguran u stvari. No, ne možete uvijek biti sigurni i često biti u krivu," rekao je.

Sa svoje strane, predsjednik Bush kaže da je njegova odlučnost znak snage, te da je odlučan suprotstaviti se prijetnji od terorizma.

"Najvažnija zadaća američkog predsjednika jest da zaštiti američki narod. Ukoliko Amerikanci pokažu nesigurnost ili slobodu u ovom desetljeću, svijet će krenuti prema tragediji. To se neće dogoditi dok sam ja ovdje!," rekao je Bush.

Oba kandidata su jučer obilazila Iowu. Senator Kerry je ponovno izjavio da rat protiv terorizma trpi zato što je predsjednik Bush posvetio mnogo vremena i pažnje Iraku, te je pohvalio američke vojnike u Iraku.

"Naše snage su najbolje obučene snage na svijetu i svoju dužnost obavljaju časno i hrabro. Problem je što njihov vrhovni zapovjednik ne obavlja svoj posao tako," rekao je Kerry.

Predsjednik Bush je odgovorio da John Kerry ne razumije rat protiv terorizma, te je dodao da je Irak dio tog rata.

"Mi ostajemo u ofenzivi. Napadamo teroriste u inozemstvu da se ne bismo morali suočiti s njima unutar naših granica. Širit ćemo slobodu i pobijedit ćemo," kazao je.

No, u Kerryjevom stožeru ukazuju da su teroristi danas aktivniji u Iraku, zbog lošeg planiranja administracije za poratno razdoblje.

XS
SM
MD
LG