Linkovi

Skupina G-8 i nuklearne ambicije Irana (21/10/04) - 2004-10-21


Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Kharrazi izjavio je da Europska unija ne može uvjeriti njegovu zemlju da odustane od svojih planova o obogaćivanju urana. "Europska unija nije u pravu ako misli da može pregovorima natjerati Iran da obustavi obogaćivanje urana," rekao je gospodin Kharrazi.

Obogaćivanje urana je ključni korak u razvijanju nuklearnog oružja. Međunarodna agencija za atomsku energiju je u rujnu je usvojila rezoluciju u kojoj se poziva Iran da odmah obustavi sve aktivnosti na obogaćivanju urana. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da najjače su industrijske zemlje, okupljene u skupinu G-8, koncentrirale svoje napore kako bi navele Iran da ispuni uvjete iz te rezolucije.

"Posljednje sastanke skupine G-8 najjednostavnije mogu opisati kao priliku za razmjenu ideja o tome kako navesti Iran da ispoštuje uvjete koje mu je postavio Upravni odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju, te za razmjenu ideja o tome kako bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda moglo preuzeti to pitanje, ukoliko mu bude proslijeđeno," rekao je.

Gospodin Boucher je kazao da su Sjedinjene Države spremne saslušati ideje članica Europske unije.

"Europljani govore o svojem pristupu, svojem paketu, svojim razgovorima koje namjeravaju održati s Irancima. …Oni su uvijek jasno isticali da određene prednosti veza između Europske unije i Irana neće biti moguće dobiti bez iranskog poštivanja međunarodnih zahtjeva. Čut ćemo što su isplanirali, saslušat ćemo ih i razgovarati s njima o tome kako navesti Iran da poštuje svoje obveze," rekao je.

Glasnogovornik Boucher istaknuo je da pozicija Sjedinjenih Država ostaje jasna.

"Mislim da je važno podsjetiti da su Sjedinjene Države oduvijek smatrale, te i da dalje smatraju da dugotrajna iranska praksa tajnih aktivnosti i razvoja programa za proizvodnju nuklearnog oružja traži da se ovo pitanje proslijedi Vijeću sigurnosti, koje će poduzeti odgovarajuće korake," izjavio je glasnogovornik State Departmenta.

Međunarodna agencija za atomsku energiju sastaje se ponovno 25. studenoga, kada će razmotriti slučaj Irana.

XS
SM
MD
LG