Linkovi

Kerryjeva strategija (22/10/04) - 2004-10-21


U posljednjim danima predizborne kampanje, oba kandidata pokušavaju mobilizirati svoju biračku bazu i osvojiti glasove još uvijek neopredijeljenih glasača. Svaki od njih ima svoju strategiju.

John Kerry je nedavno nedjeljno jutro u Columbusu u saveznoj državi Ohio proveo u baptističkoj crkvi, u kojoj je pokušavao zadobiti podršku crnačkih glasača.

"Obećavam vam – iziđite na izbore, a mi ćemo se pobrinuti da se ovaj puta svaki glas računa," poručio im je.

Prvi prioritet senatora Kerrya je mobiliziranje demokratskih pristaša za izlazak na birališta. To znači da mnogo pažnje posvećuje pitanjima koja su važna njegovim biračima. Primjerice, na svojim nastupima obećava da će zaštititi državni sustav zdravstvene skrbi za starije. Takva obećanja posebno su važna glasačima poput Judy Lavo.

"Ja sam u mirovini. U zadnjih nekoliko godina troškovi mojeg zdravstvene skrbi jako su porasli, a prihod mi je pao. Sljedeće godine možda ću na zdravstvene usluge potrošiti i deset tisuća dolara. To se više ne može izdržati," kaže Judy Lavo.

Kerry također nastoji pridobiti glasove drugih biračkih skupina, koje uglavnom glasaju za demokrate, kao što su židovski glasači, kojima se u West Palm Beachu iznio svoj stav prema Izraelu i Palestincima.

"Više ću od predsjednika pozivati na odgovornost arapske države koje financiraju terorizam i bolje ću zaštititi izraelsku državu nego što je zaštićena danas. To vam obećavam," rekao je Kerry.

Na republikanskoj strani, predsjednik Bush također pokušava mobilizirati svoje pristaše, uključujući konzervativne kršćane, zagovornike smanjenja poreza i pristaše njegove politike prema Iraku i ratu protiv terorizma. Pred kandidatima je i teži zadatak pridobijanja relativno malog broja neopredijeljenih glasača diljem zemlje. Za mnoge od njih, poput Terrya Sterna iz Milwaukeeja u Wisconsinu, ključna pitanja su Irak i terorizam. On kaže: "Napad na neku zemlju i gubitak života uvijek su razlog za zabrinutost. Trenutno je ta zemlja Irak. Brinem se za naše vojnike i za Iračane."

S obzirom da ankete pokazuju da su oba kandidata još uvijek vrlo izjednačena, politički aktivisti iz obje stranke kažu da će posebno važno biti dovesti glasače na birališta na sam dan izbora.

XS
SM
MD
LG