Linkovi

Situacija na tržištu kuća i stanova u SAD stabilna (21/10/04) - 2004-10-20


Broj Amerikanaca koji su se prošli tjedan prijavili za stambene hipotekarske zajmove popeo se za 7,9 posto. Udruženje bankara za stambene zajmove priopćilo je da je prosječna kamatna stopa na hipotekarske zajmove od trideset godina i dalje na relativno niskoj razini – 5,64 posto. Inače, nekoliko američkih dužnosnika – uključujući i direktora Središnje banke Alana Greenspana – ukazuje da je situacija na tržištu kuća i stanova i dalje vrlo stabilna, te da nisu zabilježeni nikakvi tragovi koji bi ukazivali na nadolazeće probleme.

***

Američke kompanije i dalje prijavljuju rezultate poslovanja za treći kvartal. Glavni svjetski proizvođač fotografskih filmova Eastman Kodak prijavio je povećani profit za prošlo tromjesečje. Međutim, zarada je ostvarena na povećanoj aktivnosti na polju digitalne fotografije i prodaje jednog odijela kompanije, dok je tradicionalna proizvodnja filmova zabilježila pad. Čisti prihod za treće tromjesečje iznosio je 479 dolara, odnosno dolar i 67 centi po dionici. Ukupni promet povećan je u prošlom kvartalu za 1 posto i iznosio je 3 milijarde i 360 milijuna dolara.

***

Farmaceutska kompanija Pfiezer prijavila je profit za treće tromjesečje od 3 milijarde i 340 milijuna dolara što se pripisuje uglavnom povećanoj prodaji lijekova protiv kolesterola i artritisa. Međutim, uprava ove kompanije upozorava da će profit u 2005. godine biti vjerojatno manji zbog toga što će četiri Pfiezerova lijeka izgubiti pravo na patent, pa će se moći proizvoditi generički. Ovaj profit ostvaren je na ukupni promet od 12 milijardi i 830 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG