Linkovi

Izbori u Ukrajini (20/10/04) - 2004-10-20


Ukrajinci 31. listopada izlaze na birališta u prvom krugu glasanja na izborima, na kojima se bira nasljednik aktualnog predsjednika Leonida Kučme. Na izborima se natječe više od dvadeset kandidata. Promatrači kažu da su vodeći kandidati Viktor Juščenko, bivši premijer i guverner Središnje banke, te premijer Viktor Janukovič, koji uživa podršku predsjednika Kučme.

Kampanju su već narušile znatne nepravilnosti. Prema mnogim promatračima, državni ukrajinski mediji pristrani su u korist premijera Janukoviča. Oporbeni skupovi se prekidaju, a politički aktivisti izloženi su napadima. Vlasti maltretiraju neovisne novinare, a neovisni mediji se zatvaraju ili ušutkavaju. Izborna povjerenstva počinila su prijestupe na štetu oporbenih kandidata.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da je do danas predsjednička kampanja u Ukrajini "ispod međunarodnih standarda".

"Dosljedno iskazujemo naš stav o važnosti slobodnih i pravednih izbora u Ukrajini, kao i našu zabrinutost da se događaju stvari koje pokazuju da se izborni proces ne odvija u tom smjeru," izjavio je.

Ukrajina ima jedan od najvećih kontingenata vojnika u koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama u Iraku. No to, kako je rekao Richard Boucher, ne "oslobađa ukrajinsko čelništvo odgovornosti prema ukrajinskim građanima da štite demokraciju i predanost ljudskim pravima, uključujući i održavanje izbora".

"Oduvijek vjerujemo da se borba za zaustavljanje terorizma, za izgradnju sigurnosti oko nas djelomice oslanjan a jačanje demokracije i otvaranje mogućosti za ljude diljem svijeta, u našim zemljama, ali i u kroz nastojanja nas samih i drugih da proširimo slobodu diljem svijeta," rekao je glasnogovornik Državnog tajništva.

Sjedinjene Države podržavaju nastojanja Ukrajine da se približi Europskoj uniji i transtlantskim partnerima, te smatraju ove izbore odličnom prilikom da Ukrajina tim organizacijama pokaže svoju predanost zajedničkim demokratskim vrijednostima.

"Predsjednički izbori 2004. predstavljaju jedan od najvažnijih događaja u Ukrajini od stjecanja neovisnosti," rekao je glasnogovornik State Departmenta Boucher. Kako je kazao, "Sjedinjene Države pozivaju ukrajinske vlasti da odmah zaustave aktualno kršenje demokratskih normi."

XS
SM
MD
LG