Linkovi

Prvi problemi u glasanju na Floridi (19/10/04) - 2004-10-19


"Washington Post" izvješćuje o tijeku prvog dana prijevremenog glasovanja na predsjedničkim izborima u Floridi. Ta američka savezna država nije prva koja je počela glasovati - birači u Michiganu, Missouriju i Iowi svoje glasačke listiće mogu ispuniti još od prošlog mjeseca! - ali su uzburkane strasti ovdje najizraženije, a ishod od 2000. godine još je svjež u sjećanju mnogih tamošnjih stanovnika.

Uglavnom, pred posebnim biralištima, gomile građana okupile su se još tijekom noći, čekajući na otvaranje birališta. Većinom, kako izvješćuje washingtonski list, to su bili demokratski pristaše i simpatizeri, kao i brojni crnci koji su se osjetili posebno zakinuti izbornim procesom 2000. godine. U skladu s temperamentom stanovnika Floride, svagdje se čula improvizirana svirka, uz česte vatrene govore propovjednika i sklandiranje samih glasača u redu. No, isto tako u skladu s tradicijom, gotovo svako biralište imalo je i brojne i svima dobro poznate tehničke probleme: od zamrzavanja kompjutera, ispada mreže, pa do kašnjenja biračkih spiskova i nametljivosti reportera čije su kamere na mnogim mjestima ozbiljno zadirale u privatnost procesa glasovanja.

Tisuće odvjetnika dobrovoljno su se javile za praćenje procesa glasovanja, a neki od njih "Washington Postu" su izrazili svoja strahovanja da će i ove godine izbori u Floridi biti prava mora i kaos. No, ove će godine, kako ističe ovaj list, barem mrtvi moći zakonito glasovati: svatko tko umre prije 2. studenog, a da je stigao glasovati, bit će uračunat u ishod izbora.

"New York Times" se bavi raspoloženjem birača nakon svoje najnovije ankete. Točnije, moglo bi se reći da se više radi o neraspoloženju! Naime, i jedan i drugi kandidat izazivaju među građanima previše nezadovoljstva i nespokoja, nego što dobivaju podrške. Predsjednik Bush dobro obavlja svoj posao samo u očima 44 posto ispitanika, što je - ističe "Times" - vrlo loše za aktualnog predsjednika koji se nada reizboru. Većina mu zamjera i način na koji vodi rat u Iraku i način na koji se nosi e ekonomskim problemima.

Senatoru Kerryju, međutim, isto tako većina ispitanika više zamjera, nego što ga podržava: najveća mana u očima javnosti mu je da - citiramo - 'nije dostojan povjerenja', te da će izgovarati ono što misli da ljudi žele čuti. Njujorški list konstatira da senator Kerry ima problema s pretvaranjem nezadovoljstva građana sa stanjem u zemlji u podršku za vlastiti kandidaturu

XS
SM
MD
LG