Linkovi

Bush i Kerry izmjenjuju oštre optužbe o Iraku (19/10/04) - 2004-10-19


Dva tjedna do izbora, predsjednik Bush i senator Kerry izmjenjuju sve oštrije optužbe, pogotovo o ratu protiv terorizma. Oba kandidata vjeruju da upravo oni mogu dobro zaštititi Ameriku.

Ovo su prvi američki predsjednički izbori od terorističkih napada 11. rujna 2001. Terorizam je, stoga, jedna od centralnih tema predizborne kampanje. Dok oba kandidata s vremena na vrijeme prebacuju pažnju na domaće teme, kao što su zdravstvo, smanjenja poreza i obrazovanje, ipak se neprestano vraćaju nacionalnoj sigurnosti. To je, kako se čini, jedno od glavnih pitanja za glasače u New Jerseyu, saveznoj državi koja graniči s New Yorkom. Iako je godinama bio uporište demokrata, New Jersey je ove godine poprište vrlo tijesne predizborne utrke.

U svojem predizbornom nastupu u New Jerseyu, predsjednik Bush je poručio svim Amerikancima da – kako je rekao - mogu računati na njega u borbi protiv neprijatelja i zaštiti slobode. Predsjednik je također optužio senatora Kerrya da neće zaštititi Ameriku, te je naglasio vezu između rata protiv terorizma i rata u Iraku.

"Moj protivnik je konačno odabrao svoju strategiju, točnije, odabrao je strategiju poraza. Govorio je o umjetnim rokovima za povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Uputio je poruku je da je glavni cilj Amerike u Iraku povući se, čak i ako posao nije obavljen," izjavio je predsjednik.

Senator Kerry je u svojem predizbornim nastupima na Floridi govorio o vraćanju američkih vojnika kući, no istaknuo je da to neće učiniti dok to ne budu dozvoljavali uvjeti. Kerry je dodao da je Bush požurio u rat bez plana za mir, te da je zavarao američki narod.

"Naše snage zaslužuju istinu, američki narod zaslužuje istinu i mi svi zaslužujemo novi početak da bismo postigli uspjeh u Iraku," rekao je.

Na Floridi je jučer počelo rano glasanje na izborima. Program ranog glasanja, koji postoji i u nizu drugih saveznih država, uveden je nakon prošlih predsjedničkih izbora 2000, na kojima je na Floridi utvrđen niz problema. Nakon duge sudske bitke, pobjednikom izbora proglašen je predsjednik Bush. Najnovije ankete pokazuju da su danas Bush i Kerry na Floridi gotovo izjednačeni.

XS
SM
MD
LG