Linkovi

Florida: Danas počinje rano glasanje na predsjedničkim izborima (18/10/04) - 2004-10-18


Danas na Floridi počinje rano glasanje na predsjedničkim izborima, koji se trebaju održati za dva tjedna. Glasači na Floridi moći će od danas do dana izbora dati svoj glas na biralištima. Florida je jedna od barem 27 saveznih država koja omogućuje glasačima da glasaju i prije izbora, bez nekog posebnog razloga. Guverner Floride Jeb Bush, brat aktualnog predsjednika, izrazio je uvjerenje da će izbori u njegovoj saveznoj državi biti pravedni. Prije četiri godine, ponovno prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima trajalo je preko mjesec dana.

Među velikim nepoznanicama ovogodišnje predizborne utrke je i utjecaj ranog glasanja na ishod izbora. Vjeruje se da će ove godine prijevremeno glasati i do 20 posto glasača, bilo putem pošte ili na posebnim biralištima. Možda su upravo zbog toga i predsjednik Bush i senator Kerry ovih dana koncentrirali svoje kampanje na Srednji zapad, gdje se nalaze četiri države – Michigan, Iowa, Missouri i Ohio – koje se smatraju presudnima za ishod izbora. Oba kandidata podržavaju praksu ranog glasanja, jer smatraju da tako mogu dobiti stotine tisuća glasova prije samog dana izbora.

Savezna država Florida i dalje ostaje među najvažnijima od saveznih država koje se smatraju potencijalno presudnima za ishod dolazećih predsjedničkih izbora. Pobjednik izbora na Floridi dobit će njenih 27 glasova u Izbornom kolegiju, odnosno, desetinu glasova koji su mu potrebni za pobjedu. S tim na umu, oba kandidata često održavaju predizborne skupove na Floridi, čije stanovnike neprestano obasipaju i plaćenim televizijskim porukama. Ankete pokazuju da je predizborna utrka podjednako izjednačena kao prije četiri godine, kada je George Bush pobijedio na Floridi s 537 glasova, nakon ponovnog prebrojavanja glasova u pojedinim okruzima, koje je trajalo preko mjesec dana.

XS
SM
MD
LG