Linkovi

Pregovori o Kašmiru (18/10/04) - 2004-10-18


Pakistanski predsjednik Perwez Musharraf i indijski premijer Manmohan Singh suglasili su se da će istražiti sve opcije za postizanje mirovnog rješenja sukoba oko Kašmira. "Ovo je novi početak," rekao je premijer Singh. Predsjednik Musharraf je izrazio nadu da će pregovori dovesti do poboljšanja odnosa između Indije i Pakistana.

U proteklih petnaest godina, u Kašmiru je oko 40 tisuća ljudi umrlo u oružanim sukobima, terorističkim napadima i slučajevima kršenja ljudskih prava. Glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova Masood Ahmed Khan rekao je: "I Pakistan i Indija moraju postići rješenje. Zbog ovog dugotrajnog spora pati upravo narod Kašmira."

Pakistan i Indija u proteklih su nekoliko tjedana izdali zajedničke izjave u vezi s Kašmirom. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da Sjedinjene Države podržavaju pregovore oko Kašmira.

"Pozdravljamo činjenicu da će Indija i Pakistan pokušati riješiti pitanje Kašmira i poduzeti nove, konkretne korake u unaprijeđivanju uzajamnih odnosa. Mislimo da je to vrlo pozitivan razvoj događaja," rekao je glasnogovornik Državnog tajništva.

Gospodin Boucher je kazao da pitanje Kašmira mogu riješiti samo sukobljene strane.

"Kao što znate, obje ove zemlje su dobri prijatelji Sjedinjenih Država. Mi ih oduvijek potičemo da zajedno krenu naprijed u rješavanju ovog pitanja. Drago nam je da vidimo da su krenule naprijed," kazao je.

Glasnogovornik Boucher je dodao da je "teško točno predvidjeti kada će i kako će se riješiti spor oko Kašmira." No, kako je kazao, koraci koje poduzimaju Pakistan i Indija predstavljaju "pozitivan znak koji već dugo podupiremo i koji ćemo nastaviti podupirati."

XS
SM
MD
LG