Linkovi

Sudanska organizacija pomaže teroristima (19/10/04) - 2004-10-18


Američko Ministarstvo financija priopćilo je da Islamska afrička humanitarna agencija, dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Sudanu, pomaže međunarodnim teroristima, uključujući al-Qaidu. Kao rezultat, Ministarstvo financija blokiralo je sveukupnu imovinu te organizacije u Sjedinjenim Državama i zabranilo je zakonom davanje donacija za njeno financiranje.

U pisanoj izjavi, ministar financija John Snow izjavio je da su međunarodni uredi Islamske afričke humanitarne agencije "pružali izravnu financijsku podršku Osami bin Ladenu, al-Qaidi, Hamasu i drugim terorističkim organizacijama." Prema njegovim riječima, to još jednom pokazuje "namjeru terorista da zloupotrebljavanju dobrotvorne mreže i organizacije za svoje mračne ciljeve."

Ova odluka Ministarstva financija odnosi se i na pet visokih dužnosnika Islamske afričke humanitarne agencije. Ministar Snow je kazao da ta odluka "pokazuje važnost zamrzavanja imovine koju bi u suprotnom mogli koristiti teroristi, te spriječavanja da ubuduće novac prolazi kroz sumnjive kanale…Teroriste pokreće mržnja," rekao je, " ali novac im omogućuje da provode svoje zle planove."

Sjedinjene Države su imenovale gotovo četiri stotine pojedinaca i organizacija teroristima ili njihovim pomagačima. Radeći zajedno, rekao je ministar Snow, Sjedinjene Države i druge zemlje zamrznule su više od 140 milijuna dolara u imovini povezanoj s teroristima.

U govoru u Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda, predsjednik George Bush je kazao da su teroristi sada u defenzivi, jer su se mnoge zemlje udružile u borbi protiv njih.

"Sve civilizirane zemlje su zajedno u ovoj borbi. I sve se moraju boriti protiv ovih ubojica. Odlučni smo uništiti terorističke mreže, gdje god da operiraju. Sjedinjene Države zahvalne su svakoj zemlji koja pomaže u zapljeni imovine terorista, u pronalaženju terorističkih operativaca i u ometanju njihovih planova," izjavio je predsjednik.

Međunarodni teroristi, rekao je predsjednik Bush, da civilizirane zemlje "više ne žive u negiranju, niti u pokušajima da ih kompromisima primire."

XS
SM
MD
LG