Linkovi

Promicanje hrvatskih vina u SAD


U organizaciji Nacionalne udruge Amerikanaca hrvatskog porijekla, i u skladu s njenom misijom da putem raznih i brojnih projekata – politickih, gospodarskih, kulturnih, dobrotvornih i obrazovnih, promice ugled Hrvatske u Sjedinjenim Drzavama, odrzana je nedavno, u susjednoj Alexandriji, u Virginiji - degustacija hrvatskih vina.

Cetrdesetak Amerikanaca hrvatskog porijekla i Amerikanaca-prijatelja Hrvatske okupilo se za degustaciju 10 hrvatskih vina. Goste je pozdravio bivsi predsjednik organizacije National Federation of Croatian Americans, i voditelj degustacije, Steve Rukavina. Uz nekoliko rijeci o povijesti hrvatskog vinarstva, gospodin Rukavina je prisutne, s velikim zadovoljstvom, podsjetio i na cinjenicu da je popularni kalifornijski zinfandel izvorna dalmatinska sorta.

Buduci da se upravo i vratio iz Hrvatske gdje je, u Zagrebu, prisustvovao i promociji knjige Jasenke Piljac – "Zinfandel: A Croatian-American Wine Story" – Steve Rukavina je prisutne upoznao s tom popularno-znanstvenom knjigom, u izdanju Zrinskog, iz Cakovca, u kojoj autorica govori o svojoj suradnji s Carole Meredith, s kalifornijskog Sveucilista Davis, na genetickim istrazivanjima kojima je i razrijesen misterij porijekla zinfandela. “Knjiga je na engleskom napisana i stoga odmah pristupacna svim ljubiteljima vina u Sjedinjenim Drzavama, predstavit cemo je, u veljaci, i u Kongresnom klubu prijatelja vina, jer u toj lijepoj i vrijednoj knjizi, uz pricu o zinfandelu, podrobno je iznesena i cijela povijest hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, tradicije stare vise tisuca godina".

Kongresni klub prijatelja vina osnovali su i vode kongresmeni iz Kalifornije - George Radanovich i Mike Thompson. Klub je dvostranacki i ima preko 250 clanova iz oba doma Kongresa.

“Namjera nam je,” rekao je dalje Steve Rukavina, “tijekom slijedeca tri mjeseca, promovirati knjigu Jasenke Piljac i dalje od Washingtona, na degustacijama hrvatskih vina u New Yorku, Pittsburghu, Chicagu, Clevelandu, Los Angelesu i San Franciscu. Dr. Piljac i dolazi na godisnji festival Zinfandela, koji se, u San Franciscu, odrzava potkraj sijecnja, a potom i u Washington, gdje ce nam se pridruziti, u nasim aktivnostima, u Kongresnom klubu prijatelja vina.”

Steve Rukavina izrazio je i nadu da ce do tada, uz pomoc kongresmana Radanovicha, republikanca, i demokratskog zastupnika iz Indijane - Petera Viscloskyog, biti osnovan i Croatian Congresssional Caucus, Klub zastupnika-prijatelja Hrvatske. Jedan od prvih ciljeva, rekao je gospodin Rukavina, bit ce pridobijanje podrske za ulazak Hrvatske u NATO, ali bit ce to, dodao je, u veljaci, i idealno mjesto za predstavljanje knjige Jasenke Piljac. “Prirodno je onda da o toj vaznoj vezi izmedju Kalifornije i Hrvatske zelimo govoriti i s vaznim predstavnicima u Kongresu koji pruzaju podrsku Hrvatskoj.”

Po rijecima Stevea Rukavine, istom prilikom, u veljaci, Kongresnom klubu prijatelja vina bit ce predstavljen i jedan od vrhunskih hrvatskih vinara - Ivo Skaramuca. Dva vina vinarije Skaramuca, Potomje, bila su zastupljena i na ovoj degustaciji vina - Plavac, 2002. i Dingac 2000. I jos dva crna, vinarije Dingac, Potomje – Postup 2001, Dingac 2002. Prisutni su bili impresionirani svima, narocito Dingacima, kao i bijelim vinima, posebice Posipom – onim vinarije Grgic i Marcom Polom, PZ-a Posip, Cara, Korcula. Sa zanimanjem je primljena i Zlahtina, vinarija Katunar, sa Krka, i Grasevina, Djakovacka vina, te Marastina, vinarije Crvik. “Pregovaramo s nekoliko trgovina koje su pokazale veliko zanimanje za Posip i Dingac, nadamo se da cemo dobre vijesti imati vec za dva-tri tjedna,” rekao je Steve Rukavina. I njegov nedavni posjet Hrvatskoj bio je ispunjen poslovnim planovima za promicanje hrvatskih vina. U pratnji svog poslovnog partnera Tonyja Butale, vinara iz Nape, susreo se s nizom strucnjaka, jer zele, do iduceg ljeta, zapoceti vlastiti vinograd na Peljescu, “jednom,” kako kaze “od najboljih mjesta za uzgoj grozdja na svijetu.” No, i neki drugi programi su u planu. “...uzbudljivo je i razmisljati o potencijalu hrvatskih vina, zelimo pomoci kako bi sto vise posjetitelja, turista imalo priliku uzivati u lokalnim vinima, kusati ih, na licu mjesta, u lijepim vinarijama uz more. Radit cemo na tome s mnogima u turizmu, da to postane standardni dio turisticke ponude, kao i drugim vinarima, na podrucju Dubrovnika, Korcule, Peljesca.”

Dvojica partnera vec su razgovarala s nizom vinara na Peljescu koji su, kaze gospodin Rukavina, izrazili veliko zadovoljstvo za predlozenu suradnju. "Za nas, Amerikance hrvatskog porijekla", naglasio je Steve Rukavina, "koji imamo vinarskog iskustva, poput Miljenka Grgica, Tonyja Butale i drugih, jako je vazno da pomognemo i da suradjujemo sa hrvatskim vinarima".

XS
SM
MD
LG