Linkovi

Američke izbore nadgledat će više desetaka tisuća promatrača (17/10/04) - 2004-10-17


Sve veće bojazni oko procesa registracije birača, problema s izbornim strojevima i niz drugih problema naveo je desetke američkih organizacija da nadgledaju provođenje izbora, piše Los Angeles Times. Više od 25 tisuća promatrača, od odvjetnika do kompjutorskih stručnjaka, naći će se na izbornim mjestima kako bi prijavili probleme i eventualne nepravilnosti.

Najveći napor za nadgledanje izbora uložila je koalicija od 60 liberalnih i neovisnih organizacija koja uključuje crkve, građanske organizacije, sindikate i udruge koje se zalažu za prava manjina. Ta koalicija stvorila je veliki kompjutorizirani sustav kojim će pratiti provođenje izbora, navodi Los Angeles Times. Jedno je sigurno, nakon izbora 2000-te godine Amerikanci imaju manje povjerenja u sustav nego ranije.

A New York Times piše da su zarobljenici u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi bili redovito podvrgavani oštrom i prisilnom tretmanu. Takve izjave nekih bivših djelatnika Campa Delta suprotna su izjavama vojnih dužnosnika koji kažu da sila nije bila primjenjivana izuzev u nekim izoliranim slučajevima.

U jednoj od procedura, zatvorenicima koji nisu surađivali bilo je naređivano da se skinu u rublje, sjednu na stolicu dok bi im ruke i noge bile privezane za željezni klin na podu, a potom su bili izvrgnuti jakom svijetlu, snažnoj rock i rap glazbi te najjačem mogućem hlađenju rashladnih uređaja, opisuje New York Times.

XS
SM
MD
LG