Linkovi

Izbore odlučuju novi glasači? (18/10/04) - 2004-10-17


Registracija glasača za predstojeće predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama već je završila. Prema izbornim dužnosnicima, odziv do sada neregistriranih birača je rekordan. I, dok se obojica kandidata bore za glasove neopredijeljenih birača, mnogi vjeruju da će izbore u ključnim saveznim državama - u kojima niti jedan od kandidata nema jasnu prednost - odlučiti upravo novi birači.

Diljem Amerike, izborni dužnosnici javljaju o rekordnom broju novoregistriranih birača. U nekim saveznim državama, očekuje se povećanje od preko 50 posto u broju novih glasača u odnosu na 2000. godinu. Novi će glasači, očekuje se, značiti najveću razliku u saveznim državama u kojima je naklonost glasača do sada praktički ravnomjerno podijeljena između dvojice kandidata. Upravo zato su, nakon ljetnih stranačkih konvencija, aktivisti obje stranke požurili regrutirati nove birače upravo u tim državama. Na meti su se našli, primjerice, studenti u Ohiju i Michiganu, poput Michaela Jaina.

"Ove godine neopredijeljeni glasači će odlučiti tko će preuzeti kontrolu nad vladom. Mislim da je odgovornost svih neopredijeljenih glasača i svih ranije neregistriranih glasača da izaberu kuda i kamo će zemlja ići u slijedeće četiri godine," smatra Michael Jain.

Na izborima 2000. godine, anketiranje glasača po izlasku s birališta pokazalo je da je 48 posto birača mlađih od 30 godina svoj glas dalo demokratskom kandidatu, tadašnjem dopredsjedniku Alu Goreu, a 46 posto ih je glasalo za Georgea Busha. Prema Istraživačkom centru Pew, iste bi se brojke mogle pokazati i na ovogodišnjim izborima.

Dok su ekonomija i porezi važniji starijim biračima, studenti poput Adama Doylea smatraju da će izbori praktički biti referendum o ratu u Iraku: "Kad se vidi što se sve zbiva u zemlji, sve to s teroristima, glasanje mi je postalo nešto važnije. Sada mi je dvadeset godina i registrirao sam se za glasanje zbog svega što se događa. Kad sam bio mlađi, to mi nije puno značilo."

No, hoće li se novoregistrirani glasači zaista i pojaviti na biralištima tek će se vidjeti. Stranački aktivisti kažu da će do zadnjeg dana marljivo nazivati telefonima i svakog novog glasača podsjećati i pozivati da zaista i glasa.

XS
SM
MD
LG