Linkovi

Shall we Dance (18/10/04) - 2004-10-17


Richard Gere, Susan Sarandon i Jennifer Lopez igraju u američkoj verziji romantičnog filmskog hita iz Japana “Shall we dance”, u prijevodu “Hoćemo li zaplesati”.

John Clark je čikaški odvjetnik koji, čini se, ima savršen život: on je uspješan poslovni i obiteljski čovjek, ima prekrasan dom, ali, ipak, nešto nedostaje. On ne zna zašto, ali nije sretan. Onda jednom, iz noćnog vlaka kojim se vraćao s posla, ugledao je prekrasnu ženu kako čeznutljivo gleda kroz prozor ureda. Ispod je stajao natpis “Škola plesa gospođice Mitzi’s”. Impulzivno reagirajući on izlazi iz vlaka, ulazi u zgradu i prije nego li se snašao upisao se u školu plesa za početnike. Što više vremena provodi na plesnom podiju John otkriva duh koji je izgubio.

Problem je u tome što o svojoj novoj strasti ne govori svojoj supruzi. Richard Gere, koji igra Johna Clarka, priznaje da je to problem. "Zašto moj lik ne kaže svojoj ženi što radi? Pitam se zašto ga ona nešto ne pita jer vidi da se nešto događa. Čudno je kako kod svih nas, neovisno o tome koliko smo jaki, postoji jedna doza nesigurnosti oko toga kako će nešto biti prihvaćeno".

Susan Sarandon igra Johnovu suprugu Beverly koja zapošljava privatnog detektiva kako bi otkrila što se događa. Ona se, kako se čini, bojala pitati supruga osobno strahujući da se radi o drugoj vezi. "Ona je vjerovala da se radilo o vezi. Međutim, kad otkrije da to nije u pitanju mislim da je povrijeđena zato što njezin suprug nije o tome razgovarao s njom. Jednom kad je otkrila da je učinio nešto što ga je tako jako promijenilo ona ne zna što da radi. " Jennifer Lopez glumi instruktoricu plesa Paulinu. Premda je u privatnom životu vješta plesačica Lopez kaže da joj je klasični ples bio neočekivano težak. "Osjećala sam se kao da sam s Marsa, nije mi bilo lako. Budući da sam plesačica naravno da sam mogla izvesti neke stvari, ali radi se o potpuno drugoj umjetničkoj formi, koja je vrlo tehnička i drugačija od svega što sam do sada radila".

Film “Hoćemo li zaplesati” temelji se na istoimenom japanskom filmu iz 1996. godine koji se toliko svidio redatelju Peteru Chelsomu da je odbio prvu ponudu da napravi hollywoodsku obradu tog filma. Upitan drugi put Chelsom je pristao nakon što je pronašao način kako da preoblikuje poruku iz američke perspektive. Japanski film se temeljio na tabuu protiv klasičnog plesa. Tabuu u američkoj verziji leži u tome da lik kojeg glumi Richard Gere osjeća određenu sramotu da bi javno objavio kako, u stvari, nije sretan u životu.

U filmu igraju i Stanley Tucci, Bobby Cannavale i Lisa Ann Walter kao plesači i kolege polaznici plesnog tečaja. Adaptaciju s japanskog originala potpisuje Audrey Wells koja je napisala i romantični hit “Under the Tuscan Sun”.

XS
SM
MD
LG