Linkovi

Vojnici i njihove obitelji sklonije Bushu (16/10/04) - 2004-10-16


Washington Post izvještava da su američki vojnici i njihove obitelji sklonije predsjedniku Bushu nego njegovom demokratskom suparniku Johnu Kerryu. 69 posto vojnih obitelji više vjeruje Georgeu Bushu na mjestu Vrhovnog zapovjednika američkih oružanih snaga, a 29 posto drži da bi na tom položaju John Kerry bio bolji. S milijun i 400 tisuća Amerikanaca u aktivnoj vojnoj službi te dodatnih milijun i 200 tisuća pripadnika Nacionalne garde i pričuvnog sastava oružane snage predstavljaju značajnu glasačku skupinu.

Pentagon je, ističe Washington Post, ove godine intenzivirao napore kako bi se vojnicima omogućilo glasovanje. Prema istraživanjima, 94 posto sudionika ankete najavilo je da će glasovati na ovogodišnjim predsjedničkim izborima. Zanimljivo je da predsjednik Bush uživa veću podršku obitelji vojnika iz aktivnog sastava nego onih iz pričuvnog sastava što odražava, kako se vjeruje, produživanje služenja njihovih bližnjih u Iraku.

Washington Post analizira i kako će glasati latino-amerikanci na Floridi. Ta savezna država, sa svojih 27 izbornih glasova, predstavlja glavnu nagradu među preostalim saveznim državama u kojima je ishod glasovanja potpuno nepredvidiv. Nove ankete predviđaju još jedan foto-finiš. Bush i Kerry, prema anketama, imaju podršku po 48 posto članova biračkog tijela. Bush ima uvjerljivu podršku Amerikanaca kubanskog podrijetla koji dominiraju zajednicom latino-amerikanaca na Floridi. Međutim, među drugim latino-amerikancima, dvojica kandidata su potpuno izjednačeni.

XS
SM
MD
LG