Linkovi

Pobuna u Iraku (16/10/04) - 2004-10-15


U Iraku, ostaci režima Saddama Husseina i strani teroristi pokušavaju spriječiti zaživljavanje iračke demokracije, no to im se neće dozvoliti. Unatoč terorizmu koji se nastavlja, u Iraku se ipak ostvaruje napredak. Imenovana je prijelazna vlada, a u siječnju sljedeće godine održat će se i izbori. Irački premijer Iyad Allawi izjavio je da je koncentriran na "izgradnju demokracije, poražavanje pobunjenika i poboljšavanje kvalitete života običnih Iračana."

"Iračka vlada sada zapovijeda snagama vojske, policije i nacionalne garde, sastavljenim od gotovo stotinu tisuća pripadnika, koji su prošli obuku i spremni su za borbu. Vlada je ubrzala razvoj iračkih specijalaca i organizirala posebne snage za borbu protiv terorizma, koje bi se trebale baviti problemima koje izaziva pobuna."

Predsjednik George Bush je kazao da "napredovanje slobode uvijek ima svoju cijenu".

"Naša koalicija stoji uz sve jače iračke snage sigurnosti. NATO savez organizira važnu obuku za te snage. Više od trideset i pet zemalja osiguralo je novac i stručno znanje za pomoć u obnovi iračke infrastrukture. Dok se iračka prijelazna vlada bliži nacionalnim izborima, dužnosnici Ujedinjenih naroda pomažu Iračanima da izgrade infrastrukturu demokracije. Ti nesebični ljudi obavljaju herojski posao."

Irački narod nalazi se na putu demokracije i slobode. Kako je rekao predsjednik Bush, "napredovanje Iraka na tom putu dobro je za dugoročnu sigurnost svih nas."

XS
SM
MD
LG