Linkovi

Seminar o sudjelovanju građana u lokalnoj samoupravi (16/10/04) - 2004-10-15


Grad Nin u suradnji s Urban Institute iz Washingtona organizirao je orijentacijski seminar na kojem je u okviru Projekta reforme lokalne samouprave predstavljen model sudjelovanje građana. Projekt reforme lokalne samouprave u Hrvatskoj financira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a provodi ga Urban Institute. Na seminaru u Ninu sudjelovalo je 20 predstavnika iz 11 općina i gradova zadarske županije.

Tijekom seminara predstavnici općina i gradova iz zadarske županije upoznali su se s modelom sudjelovanja građana kao i sa metodama i alatima koji se koriste u okviru navedenog modela. Posebice se to odnosi na javnu raspravu kao alat za sudjelovanje građana za kojega u hrvatskim općinama i gradovima postoji sve veći interes.

Magistar Joso Štulina gradonačelnik je Nina. Kaže kako je nužnost jedinica lokalne samouprave da se uključe u Projekt reforme lokalne samouprave kako bi se mogle pripremiti za korištenje pristupnih fondova Europske Unije kao i američkih poticajnih financijskih sredstava. Gradonačelnik smatra da je važnost seminara u Ninu u tome što smo naučili tehniku i instrumente o tome kako voditi javnu raspravu koja u Hrvatskoj nije propisana. "Model održavanja javnih tribina, javnih sastanaka i javnih rasprava nigdje nije precizno utvrđen, a u Ninu smo uspjeli naučiti kako postići činjenicu da uključimo maskimalan broj ljudi u proces odlučivanja o vitalnim stvarima iz njihovog života”.

Nenad Klapčić savjetnik za razvoj i komunikaciju u splitskom uredu Urban Institute nakon seminara u Ninu ističe kako je prezentacija Projekta reforme lokalne samouprave u sklopu koje je predstavljen i model sudjelovanja građana vrijedna stvar.

Kako su čelnici iz jedinica lokalnih samouprava Zadarske županije prihvatili prezentaciju u Ninu? Pojašnjava Nenad Klapčić. “Vrlo je važno da smo se seminarom u Ninu približili lokalnim samoupravama. Vidimo da je za tematiku reforme lokalne samouprave interes velik. Postoji interes i razumijevanje za Projekt reforme lokalne samouprave, prisutna je želja za reformskim koracima i postupcima na razini lokalne samouprave. To je za početak jedan značajan uspjeh koji pokazuje da je Projekt reforme lokalne samouprave kojeg provodi Urban Institute pod pokroviteljstvom Američke agencije za međunarodni razvoj dobro došao i da je on u zadarskoj županiji dobro prihvaćen“.

XS
SM
MD
LG