Linkovi

U kolovozu američki trgovinski deficit 54 milijarde dolara (15/10/04) - 2004-10-14


U kolovozu američki se trgovinski deficit popeo na 54 milijarde dolara, potaknut rekordnim cijenama uvozne nafte. Veći deficit zabilježen je samo jednom u američkoj povijesti – bilo je to u lipnju ove godine. Prema podacima Ministarstva trgovine, najveći dio – preko 18 milijardi dolara - otpada na Kinu.

Danas su objavljeni i podaci o trendovima na američkom tržištu rada. Prošli tjedan povećao se broj Amerikanaca koji po prvi put traže pomoć za neuposlene za 15 tisuća. Prema podacima Ministarstva rada, broj Amerikanaca koji primaju pomoć za neuposlene iznosi dva milijuna i osamsto pedeset tisuća.

***

Najveća svjetska financijska korporacija Citigroup prijavila je danas povećanje profita za 13 posto u trećem tromjesečju, što je više negoli su očekivali analitičari s Wall Streeta. Čisti profit iznosio je 5 milijardi i 310 milijuna dolara, odnosno oko dolar i dva centa po dionici. Ovaj je profit zabilježen uz ukupni promet od 20 milijardi i 500 milijuna dolara, što je povećanje od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Inače 58 posto profita dolazi od usluga pruženih potrošačima, dok 27 posto otpada na korporacije i investicije.

***

Europski odjel američke korporacije General Motors najavio je ukidanje 12 tisuća radnih mjesta na kontinentu do 2006. godine. Ovaj plan najvećeg svjetskog proizvođača automobila usmjeren je na smanjivanje operativnih troškova za oko 617 milijuna dolara godišnje. Najveći broj radnih mjesta bit će ukinmut u njemačkim pogonima General Motorsa.

XS
SM
MD
LG