Linkovi

Nakon treće javne debate - povratak kampanjama  (14/10/04) - 2004-10-14


Nakon treće i posljednje javne predsjedničke debate, predsjednik Bush i senator Kerry danas se vraćaju svojim predizbornim aktivnostima. Prema ispitivanjima javnog mnijenja dvije američke televizijske mreže, John Kerry je pobijedio u sinoćnjoj debati. Treća provedena anketa pokazuje da su kandidati izjednačeni uočio izbora 2. studenoga. Tijekom sinoćnje debate u Arizoni, dvojica kandidata su izrazila suprotstavljena mišljenja o najširem spektru pitanja – od cjepiva za gripu, istospolnih brakova, pa do smanjenja poreza ekonomske politike i rata u Iraku.

Iako je glavna tema debate bila unutarnja politika, dvojica su se kandidata već na samom početku sukobila oko - rata protiv terorizma. Senator Kerry je rekao da će Amerika biti sigurnija ukoliko bude gradila snažna savezništva u inozemstvu i vodila bolju vanjsku politiku. Predsjednik Bush je odvratio da zemlja mora ostati u ofenzivi u ratu protiv terorizma i širiti slobodu diljem svijeta, rekavši kasnije da je Kerryjev plan za Irak – povući se u porazu. Pitanju Iraka i rata protiv terorizma dvojica su se kandidata vraćala i kasnije tijekom debate, ilustrirajući tako središnje mjesto ove dvije teme u predizbornoj utrci.

Osim Iraka, predsjednik Bush i senator Kerry su izmjenjivali oštre optužbe o nizu važnih domaćih ekonomskih i društvenih pitanja – od smanjenja poreza i zdravstvene skrbi, do istospolnih brakova, prava na pobačaj i useljavanja. Njihovi odgovori na pitanja voditelja jasno su pokazala razlike između dvojice kandidata – jednog – liberalnog demokrata iz Massachusetsa i drugog - konzervativnog republikanca iz Teksasa. Predsjednik Bush je optužio Kerryja da je u raskoraku s prosječnim američkim glasačem kada se radi o ekonomskim i socijalnim pitanjima. Govoreći o gospodarskim temama, predsjednik je kazao da je njegov protivnik u Senatu neprestano glasao za povećanja poreza. "Ljudi koji nas slušaju razumiju prednosti koje smo postigli smanjenjem poreza. Ako imate dijete, dobijete poresku olakšicu, Ako ste udati ili oženjeni, opet imate poresku olakšicu. Ako plaćate poreze, imate i olakšice – a svemu tome se moj večerašnji suparnik suprotstavljao".

Senator Kerry je odvratio da je predsjednik rekordni proračunski višak, koji je naslijedio, pretvorio u rekordni deficit, te da su njegova smanjenja poreza koristila samo bogatima. Također senator Kerry je optužio predsejdnika za masovan gubitak radnih mjesta tijekom njegova mandata. "Ovo je prvi predsjednik u posljednje 72 godine koji je izgubio radna mjesta – milijun i šesto tisuća radnih mjesta. Jedanaest drugih predsjednika – šest demokrata i pet republikanaca – imali su ratove, recesiju i velike poteškoće. Nijedan od njih nije gubio radna mjesta kao ovaj predsjednik".

Odgovarajući na pitanja o gorućim društvenim temama, senator Kerry se založio za ustavno pravo žene na pobačaj, dok je predsjednik podržao, kako je rekao, "kulturu života" i dodao da treba smanjiti broj pobačaja u zemlji. Govoreći o homoseksualnosti, predsjednik Bush je ponovno podržao uvođenje ustavnog amandmana, koji bi brak definirao kao zajednicu muškarca i žene, dok je senator Kerry rekao da homoseksualnost nije stvar izbora, te da definiciju braka ne bi trebala regulirati savezna vlada.

Kandidati su govorili i o vjeri u privatnom i javnom životu. Predsjednik Bush je kazao da mu je vjera vrlo važna, dodajući da vjeruje da "Bog želi da svi budu slobodni" i da je to uvjerenje dio njegove vanjske politike. Senator Kerry je izrazio mišljenje da bi Amerikanci "trebali voljeti bližnjega svoga" više na domaćem, ali i na međunarodnom planu.

Dvojica su kandidata također izložila svoje stavove o useljavanju. Predsjednik je podržao ideju o izdavanju privremenih radnih dozvola nezakonitim imigrantima, dok je senator Kerry upozorio na – kako je kazao - sve veću poroznost američkih granica.

XS
SM
MD
LG