Linkovi

Debata Bush-Kerry: Rat brojki (14/10/04) - 2004-10-14


Naslovnice jutrošnjih izdanja američkih dnevnih listova, kao što se moglo i očekivati, u najvećoj su mjeri posvećene sinoćnjoj predsjedničkoj debati.

Predsjednik Bush i demokratski predsjednički kandidat senator John Kerry oštro su se sukobili oko niza pitanja s domaće scene, piše "Washington Post". Iskre su frcale oko obrazovanja, zdravstvenog osiguranja, poreza, pa čak i oko cijepljenja protiv gripe. Brojke su se spominjale često i redovito i velikim iznosima.

"On je jedini predsjednik u 72 godine koji je izgubio radna mjesta," optužio je predsjednika Busha senator Kerry. "Kad on podučava fiskalnoj disciplini," dodao je, "to je kao da Tony Soprano govori o poštivanju zakona i reda." Kad već govorimo o brojkama, senator Kerry je - piše washingtonski list - podsjetio na 5 milijuna Amerikanaca koji su za mandata predsjednika Busha izgubili zdravstveno osiguranje, milijun i 600 tisuća izgubljenih radnih mjesta, 5 bilijuna i 600 milijardi dolara proračunskog viška koje je sadašnja administracija pretvorila u rekordne bilijune deficita, te, čak, na 50 milijuna cjepiva protiv gripe, koliko ih trenutno nedostaje uoči zimske sezone nastupa te bolesti.

Brojki se latio i predsjednik Bush - podsjeća u svom napisu "New York Times". Za svog je protukandidata rekao da je za 20 godina staža u Senatu 97 puta glasao za povećanje poreza i dvostruko više puta protiv njihovog smanjenja, zaključivši da je senator Kerry jednostavno 'ovisnik' o porezima. Uz brojke spominjala su se i imena, piše njujorški list; neka kao potencijalna mana u očima birača, a druga kao sigurni dobitak.

Negativnom skoru senatora Kerryja trebalo je - prema predsjedniku Bushu - značajno doprinijeti višekratno povezivanje njegovog imena s drugim senatorom iz Massachusettsa, Tedom Kennedyjem, poznatom kao jednim od najliberalnijih senatora. Sigurni dobitak, koga su, isto tako opetovano, svojatala obojica predsjedničkih kandidata, bio je senator John McCain - Johnu Kerryju on je, kako kaže, prijatelj, a, što se predsjednika Busha tiče, on je podsjetio da senator McCain vodi kampanju u njegovu korist.

XS
SM
MD
LG