Linkovi

Softver za otkrivanje raka (13/10/04) - 2004-10-13


Britanski znanstvenici priopćili su da su razvili kompjutorski program koji može otkriti žene koje imaju visoki rizik obolijevanja od raka dojke ili jajnika.

Korištenjem detaljne zdravstvene povijesti obitelji, program BOADICEA može otkriti žene koje su posebno izložene opasnosti od ovih oblika raka i koje bi trebale proći kroz dodatne testove. "BOADICEA može izračunati izglede da žena ima određenu genetsku mutaciju koja izaziva rak, a može i izračunati i opći stupanj rizika od raka dojke ili jajnika," objasnio je profesor Doug Easton iz britanske Organizacije za istraživanje raka i genetsku epidemiologiju sa sjedištem u Cambridgeu. Znanstvenici su otkrili dvije mutacije na genima BRCA1 i BRCA2, koje povećavaju opasnost od obolijevanja od raka, no upozoravaju da treba imati u vidu i druge gene, jer se na spomenuta dva gena odnosi samo 20 posto slučajeva višestrukog obolijevanja od raka dojke u obitelji. Žene su mutacijom na genu BRCA1 imaju 60 do 85 posto izgleda da će u jednom trenutku oboljeti od raka dojke, kao i 20 do 40 posto izgleda da će oboljeti od raka jajnika.

Znanstvenici namjeravaju programu BOADICEA dodati ne-genetske faktore, koji bi mogli biti povezani s rakom, kao što su doba početka menopauze, dojenje djece i broj djece. Nakon što pojednostave njeno korištenje, znanstvenici namjeravaju BOADICEU ponuditi onkolozima i genetičarima putem Interneta.

XS
SM
MD
LG