Linkovi

Večeras treća debata Bush-Kerry (13/10/04) - 2004-10-13


Predsjednik Bush i senator Kerry pripremaju se za večerašnju treću i posljednju predsjedničku debatu svoje predizborne kampanje. Prije gotovo dva tjedna, predsjednik Bush je u prvu debatu ušao sa solidnom prednošću u anketama, no nakon prve dvije debate, predizborna utrka postala je mnogo tješnja.

Prvu debatu u Miamiju pratilo je više od 60 milijuna ljudi. Ankete provedene nakon debate pokazale su da je većina gledatelja pobjedu u debati pripisala senatoru Kerryu. Kerry je tijekom debate doveo u pitanje predsjednikove odluke o Iraku, a predsjednik je, kažu analitičari, izgledao ozlojeđen i previše se ponavljao. Ipak, gledatelji i stručnjaci slažu se da je predsjednik u drugoj debati, kada su kandidatima pitanja postavljali neopredijeljeni glasači, a ne voditelj, bio dosta bolji nego u prvoj. Predsjednik je neprestano optuživao senatora Kerrya da stalno mijenja stavove i da nije odlučan u borbi protiv terorizma.

"Ne shvaćam kako možete predvoditi ovu zemlju u doba rata i neizvjesnosti, ukoliko stalno mijenjate stavove, ovisno o političkoj "temperaturi", izjavio je Bush.

Kerry je na svaki napad uzvraćao protunapadom, optuživši predsjednikov izborni stožer da ga nepravedno kritizira i da pokušava zastrašiti glasače. Također se pozvao na novo izvješće, koje je pokazalo da Irak, kada je rat počeo, nije imao oružje za masovno uništavanje.

"Predsjednik nije u Iraku pronašao oružje za masovno uništavanje, pa je svoju predizbornu kampanju pretvorio u oružje za masovno zavaravanje," rekao je.

Na domaćem planu, predsjednik Bush je neprestano opisivao senatora Kerrya kao liberala, koji bi srednjoj klasi povećao poreze da bi mogao platiti za skupe vladine programe. Istu je optužbu ponovio i u svojem jučerašnjem predizbornom nastupu u saveznoj državi Colorado, gdje je rekao da Kerry kao predsjednik ne bi mogao pobijediti u ratu protiv terorizma i da bi samo povećavao poreze i nanosio štetu gospodarstvu.

"Povećat će vam poreze da bi platio za sve velike državne programe koje je najavio u svojoj predizbornoj kampanji. Može bježati, ali se ne može sakriti od svojih izjašnjavanja u Kongresu, u kojem je 98 puta glasao za povećanja poreza," izjavio je.

Sa svoje strane, senator Kerry, koji je u prošloj debati optužio predsjednika da je uzrokovao golemi deficit i da smanjuje poreze samo bogatima, proveo je dan u New Mexicu, gdje se pripremao za večerašnju debatu. Njegov savjetnik Joe Lockhart objasnio je kakvu će strategiju demokratski kandidat upotrijebiti večeras.

"John Kerry će govoriti o svojim unutarnjopolitičkim ciljevima. Ukazat će na predsjednikove propuste na poljima kao što su zapošljavanje, zdravstvena skrb, energetska neovisnost i socijalna skrb," najavio je.

Unatoč činjenici da su dva kandidata gotovo izjednačena u anketama, Lockart smatra da je predsjednik Bush pred zadnju debatu pod većim pritiskom.

"To su za njega najteži format i najteža tema. Mislim da je mnogo toga na kocki za obje strane, ali mislim da je predsjedniku teže," kazao je Lockhart, dodajući da predsjednik uživa veću podršku javnosti kada se radi o ratu protiv terorizma, nego o domaćim pitanjima, što daje prednost senatoru Kerryu za treću debatu. Lockart je također prognozirao da će se u debati dijelom govoriti o ratu protiv terorima, ali samo u kontekstu zaštite Amerikanaca na domaćem tlu.

XS
SM
MD
LG