Linkovi

UN osuđuje sve oblike terorizma (14/10/04) - 2004-10-13


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju u kojoj se osuđuju "sva teroristička djela, bez obzira na motivaciju, mjesto i počinitelja, kao jedna od najozbiljnijih prijetnji miru i sigurnosti."

Ova rezolucija je usvojena dan nakon što su teroristi detonirali bombe u Tabi i druga dva egipatska ljetovališta na Crvenom moru. U tim napadima ubijeno je preko trideset ljudi, uključujući Izraelce, Egipćane i Europljane. Prijedlog rezolucije u proceduru je u rujnu uvela Rusija, nakon terorističkog napada na školu u mjestu Beslan. U tom je incidentu ubijeno više od tri stotine ljudi, od čega su gotovo polovina bila djeca.

John Danforth, američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima, kaže da ta rezolucija predstavlja poruku "bez…ograda..da je pod bilo kojim okolnostima namjerno napadanje civila nedopustivo, te da su podjednako nedopustivi bombaški napadi na škole i svetišta, napadi automobilima-bombama na skupine djece, uzimanje talaca, odrubljivanje glave otetima, te napadi na ljude koji nisu borci i na civile."

"Pristaše onih koji ubijaju civile ponekad kažu da su to opravdana djela nacionalnog oslobođenja. Neki tvrde da detoniraju bombe usred djece u ime Boga. To je vrhunskog bogohuljenje. U najvažnijem odlomku rezolucije jasno se kaže da su namjerni napadi na civile s ciljem ubijanja ili nanošenja teške tjelesne ozljede kaznena djela, za koja nema opravdanja," kazao je veleposlanik Danforth.

U rezoluciji se pozivaju sve zemlje članice Ujedinjenih naroda da u potpunosti surađuju u borbi protiv terorizma. Također se poziva na uvođenje efikasnijih mjera kako bi se spriječilo da oružje dođe u ruke terorista, te kako bi se zamrznula njihova imovina, spriječilo njihovo kretanje preko granica i kako bi ih se izvelo pred lice pravde. No, ključni element ove rezolucije je, rekao je veleposlanik Danforth, "jest da smo jednoglasno usvojili izjavu da su napadi na civile nedopustivi, čime smo jasno iznijeli naša načela."

XS
SM
MD
LG