Linkovi

Različiti stilovi Busha i Kerrya (12/10/04) - 2004-10-12


’Washington Post’ piše o različitim stilovima vođenja kampanje Georgea Busha i Johna Kerrya, te o razlici u raspoloženju njihovih pristaša na političkim skupovima na kojima gostuju dvojica predsjedničkih kandidata. Dok republikanci, ističe "Post", dočekuju Busha kao rock-zvijezdu, demokrati ugošćuju Kerrya s dobrodošlicom, ali ne s izrazitim entuzijazmom. Republikanci neskriveno vole svog kandidata, a demokrati Kerryu pristupaju racionalnije, kao osobi koja je njihova uzdanica za pobjedu nad Bushom.

Različita motivacija njihovih pristaša utječe i na njihov stil vođenja kampanje. Bushovi govori puni su poziva konzervativnoj bazi. Najviše pljeska dobijaju njegovi pozivi da se ograniče odštete koje porota dodjeljuje oštećenim građanima te protivljenje istospolnim brakovima. Kerryevi govori, s druge strane, namijenjeni su više srednjem sloju građana i puni su ekonomskih podataka i brojeva. Najbolje reakcije publike Kerry dobija kad spomene gubitak radnih mjesta i kad kritizira Bushovo poštenje, piše “Washington Post”.

“New York Times” izvještava da će Bushova administracija zatražiti od drugih zemalja da izdvoje više novca za ekonomsku pomoć Iraka. O tome će se govoriti na donatorskoj konferenciji, koja će se sutra i prekosutra održati u Tokiju. Američki udio u obnovi Iraka jedna je od glavnih tema američke predsjedničke kampanje pa se očekuje da bi se ishod konferencije mogao odraziti i na američku političku scenu. Prije godinu dana brojne zemlje i međunarodne organizacije obećale su da će izdvojiti 13 i pol milijardi dolara, ali zbog sve većeg nasilja malo je projekata realizirano, piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG