Linkovi

Bugajski: Bilo bi poželjno da Gotovina bude uhićen (12/10/04) - 2004-10-12


Hrvatska je na dobrom putu da prije nekih susjednih zemalja pristupi Europskoj uniji – ocjenjuje Janusz Bugajski iz vašingtonskog Centra za strateške i međunarodne studije.

Hrvatsko napredovanje ka Europskoj uniji može se dijelom pripisati i novoj vladi prema kojoj je - prema ocjeni Janusza Bugajskog – u početku postojala sumnjičavost. Solidna podrška novoj vladi možda se temelji na podršci političkoj struji desno od centra, tako da su nove vlasti uspjeli pridobiti široku podršku te napraviti važne korake ka Europi – kaže gospodin Bugajski.

“Smatram da je Hrvatska na više načina u prednosti u odnosu na neke druge balkanske zemlje – u smislu životnog standarda, poslovnih aktivnosti, u smislu kontakta sa susjednim zapadnoeuropskim zemljama," ocijenio je naš sugovornik

Direktor Centra za strateške i međunarodne studije ističe, međutim, potrebu rješavanja otvorenih pitanja s Haškim tribunalom. Upitali smo ga - predstavlja li skrivanje generala Ante Gotovine problem, kad je u pitanju učlanjenje u Europsku uniju?

“To, naravno, predstavlja prepreku… bilo bi poželjno da ga se uhiti. Ili, ako bi se on kao hrvatski domoljub dragovoljno predao tribunalu i rekao da neće žrtvovati Hrvatsku za svoje vlastite interese. To bi bio čin pravog domoljuba,” rekao je.

Janusz Bugajski je također istaknuo potrebu što bržeg rješavanja pograničnih problema Hrvatske i Slovenije.

“Moj savjet Hrvatskoj je da riješi otvorena pitanja sa Slovenijom, jer će to biti kamen spoticanja – istina ne velik - ali ipak dovoljan da iritira i da – recimo – skrene Hrvatsku s puta ka Europskoj uniji. Pitanje granice i pristupa Jadranu mora biti riješeno izmedju dva ravnopravna partnera, kazao je”

"Za takvo rješenje postoje dobri izgledi posebno sada kad su i u Sloveniji i u Hrvatskoj na vlasti stranke desno od centra," rekao je Janus Bugajski.

XS
SM
MD
LG