Linkovi

Suniti će bojkotirati iračke izbore? (11/10/04) - 2004-10-11


Prvo idemo do Iraka gdje su, kako piše ‘New York Times’ čelnici sunitske zajednice zabrinuti da će suniti bojkotirati izbore u siječnju. Vođe sunita kažu da nisu uspjeli stvoriti bilo kakav entuzijazam za izbore među pripadnicima njihove vjere. Štoviše, oni se toliko boje nasilja pobunjenika i prijetnji da o eventualnom sudjelovanju u izborima govore jedino u privatnim krugovima.

Čelnici sunita - zajednice koja je dominirala Irakom od njegovog nastanka 1920. – ističu da su mnogi pripadnici njihove vjere sumnjičavi prema Amerikancima u Iraku te su tako ljuti zbog kaotične sigurnosne situacije u područjima u kojima čine većinu da će najvjerojatnije ostati kod kuće na dan izbora. No i sami sunitski čelnici su međusobno podijeljeni. Jedni kažu da su slobodni izbori nemogući sve dok Amerikanci ne odu iz zemlje. Drugi su, pak, voljni sudjelovati u izborima, ali pod određenim uvjetima, piše ‘New York Times’.

Isti list osvrće se i na američke izbore. Pripadnici crnačke zajednice u Sjedinjenim Državama, navodi ‘New York Times’, ulažu velike napore kako bi se njihovi glasovi vjerno uračunali u konačni rezultat izbora. Naime, na prošlim predsjedničkim izborima pojavile su se optužbe da tisuće crnačkih glasova nisu bile uračunate u rezultat izbora na Floridi. Crnci su skloniji demokratima pa je tako na izborima 2000-te tek svaki deseti glasao za Busha.

XS
SM
MD
LG