Linkovi

I vikend-tjelovježba dobra za zdravlje (11/10/04) - 2004-10-11


Provodite li vikende na kauču ili na sportskim terenima? I znate li što je zdravije? Većina će se, naravno, složiti da je bilo kakvo kretanje bolje od izležavanja. No, čak i vikend-tjelovježba bolja je od cijelog tjedna fizičke neaktivnosti, zaključili su znanstvenici sa Sveučilišta Harvard.

Stručnjaci već dugo pozivaju ljude da većinu dana u tjednu barem 30 minuta posvete tjelovježbi kako bi tjedno vježbanjem "sagorjeli" oko tisuću kalorija. Međutim, moderan način života i pomanjkanje slobodnog vremena često to onemogućuju. Ipak, najnovije istraživanje provedeno na Harvardu pokazuje da zdravi muškarci, koji tjedno potroše tisuću kalorija vježbajući, makar i samo preko vikenda, imaju 60 posto manje šanse da će u desetgodišnjem razdoblju umrijeti od bilo kojeg uzroka, nego muškarci koji tjelovježbom troše samo 500 kalorija tjedno.

"Tjelesna aktivnost je dobra za zdravlje – makar i vježbali kampanjski", poručuje dr. I-Min Lee s Harvarda. Međutim, muškarci koji su imali na početku istraživanja imali barem jedan faktor opasan po zdravlje, poput pušenja, sedentarnog stila života i visokog krvnog tlaka, nisu imali posebne koristi od vikend-tjelovježbe.

Znanstvenici vjeruju da je redovita tjelovježba, tijekom cijelog tjedna, ipak bolja jer štiti od ozljeda i razvija naviku vježbanja. Rezultati istraživanja, koje je pratilo navile gotovo 8.500 muškaraca tijekom deset godina, objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa "American Journal of Epidemiology."

XS
SM
MD
LG