Linkovi

Del Ponte: Rok za predaju Gotovine - 23. studenog (12/10/04) - 2004-10-11


Carla del Ponte vjeruje da će Hrvatska surađivati i da će do 23. studenog locirati ili izručiti Gotovinu. Datum tužiteljičinog istupa pred Vijećem sigurnosti smatra se i rokom Hrvatskoj u kojem će osigurati ili izgubiti otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj Uniji.

Hrvatska ipak ima rok u kojem, kako je istaknula malo prije glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine Carla del Ponte, «treba locirati Gotovinu». Rok je 23. studeni, dan u kojem će tužiteljica ponijeti izvještaj Vijeću sigurnosti. Do tog dana Hrvatska će ili zaraditi svoje pregovore ili spoznati da se otvaranje pregovora s Unijom odlaže za neku bolju priliku.

Ovaj je zaključak evidentan ukoliko spojimo tužiteljičine poruke i njezin trud da se drži što dalje od politike s ranijom izjavom britanskog ministra za Europu Dennisa Mac Shanea i s neoubičajeno oštrim zaključcima ministara vanjskih poslova 25 članica EU «duboko zabrinutih» radi manjkave suradnje i s upozorenjem državama regije da njihove europske integracije izravno ovise o suradnji.

Tužiteljica je, prema diplomatskim izvorima, ministrima kazala kako je razočarana činjenicom da Hrvatskoj nije uspjelo uhititi Gotovinu kada je za to bila prilika, dakle u srpnju i kolovozu ove godine, čime je potvrđeno da tužiteljica i njezini suradnici nisu uvjereni u priču o Gotovini sličnome glumcu na jadranskoj plaži. No, isto tako, Carla del Ponte decidirano tvrdi kako je , eto, «uvjerena» da će Zagreb dostići potrebni stupanj suradnje, u ovom slučaju locirati bjegunca.

Naravno, tužiteljica ne zna što će sve reći u studenom Vijeću sigurnosti o hrvatskoj suradnji, ona pažljivo prati što rade hrvatske vlasti kako bi odredile mjesto boravka (ili skrivanja) bjegunca.

Glavnina tužiteljičine priče za novinare bila je posvećena lovu na optuženoga Bearu, izručenog Haagu oko ponoći na rotterdamskom aerodromu.

Tužiteljičinom je intervencijom iz zaključaka Ministarskog vijeća izbačen epitet «dobrovoljan» za predaju Haagu, i optuženici i vlasti godinama znadu za optužnice, obaveza je vlasti izručiti te osobe što one ne čine, takvo ponašanje treba biti zaustavljeno, završila je tužiteljica.

Dakle, na kraju ovog uzbudljivog dana potvrdile su se znane činjenice što se Hrvatske tiče – početak pregovora dolazi u obzir tek «lociranjem» bjegunca i za to je preostalo vrijeme do 23. studenog.

Danas su ministri također zaokružili stvaranje pravnog okvira zaleđivanju imovine bjegunaca pred haaškim Tribunalom čime se oni pred zakonima izjednačavaju s pripadnicima terorističkih skipina, recimo bin Ladenove.

Začin danu je diplomatski neuglađen istup slovenskog ministra vanjskih poslova Ive Vajgla pred slovenskim novinarima gdje je Hrvatsku optužio za podjarivanje nacionalističkih strasti, govor mržnje i teatralnost u sporu sa Slovenijom. Ministrov izvještaj kolege su saslušale bez komentara.

XS
SM
MD
LG