Linkovi

Ključne izvoznice nafte najavljuju povećanje proizvodnje (11/10/04) - 2004-10-11


Ključne svjetske izvoznice nafte – Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati – najavili su da će povećati svoje proizvodne kvote kako bi se rekordne cijene nafte, koje su nedavno prešle 53 dolara po barelu, počele smanjivati.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, najavljuje da bi odmah mogla početi crpiti dodatnih milijun i pol barela dnevno, koje sada čuva za rezervu. Saudijski ministar za naftu Ali Naimi izjavio je da nema opravdanja za aktualne rekordno visoke cijene nafte. "Ovo je politička godina i možda to donekle utječe na cijene nafte," dodao je Naimi, ističući da bi cijene mogle pasti nakon američkih predsjedničkih izbora u studenome. "Trenutno crpimo oko devet i pol milijuna barela sirove nafte dnevno, a ukoliko naši mušterije žele više, možemo crpiti i više," kazao je saudijski dužnosnik prije izložbe posvećene nafti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. "Nema nestašice nafte i neće je i biti. Spremni smo zadovoljiti povećanu potražnju," zaključio je.

Kuvajtski ministar za naftu Šeik Ahmad al-Fahd al-Sabah izjavio je da će njegova zemlja također povećati proizvodnju za 200.000 barela dnevno do trećeg tjedna listopada.

XS
SM
MD
LG