Linkovi

Bush i Kerry nastavljaju s oštrim međusobnim napadima (10/10/04) - 2004-10-10


Predsjednik Bush i njegov demokratski suparnik John Kerry nastavili su s izbornim skupovima nakon drugog televizijskoj sučeljavanja u petak navečer.

Predsjednik Bush nastavio je s napadima na senatora Kerrya nazivajući ga političarem koji se odveć premišlja u donošenju odluka te da zbog toga ne može predvoditi zemlju.

"Većina onoga što je moj suparnik rekao sinoć nije u skladu s njegovim glasovanjem u Kongresu. 20 godina glasovanja priskrbilo mu je najliberalniju etiketu. 98 puta je glasovao za povećanje poreza, više od 200 puta za probijanje ograničenja potrošnje. Glasovao je protiv reforme kaznenog zakona iako je sinoć pokušao tvrditi da je sada podržava."

Na skupu u Missouriju republikanski predsjednik je nastavio s poznatom temom kampanje: senator Kerry stalno mijenja svoja mišljenja u skladu s procjenom što je politički najprobitačnije.

"Neke njegove izjave ne bi prošle test vjerodostojnosti. S ozbiljnim licem on kaže: oduvijek sam imao samo jedno stajalište o Iraku. On vjerojatno misli da smo mi bili na nekoj drugoj planeti. U proljeće 2003., kad sam naredio invaziju Iraka, senator Kerry je rekao da je to bila ispravna odluka. Sada kaže da se radi o pogrešnom ratu."

Senator Kerry kaže da je konzistentan po pitanju Iraka. Obraćajući se demokratskim pristašama u saveznoj državi Ohio, on je rekao da je oduvijek vjerovao da Saddam Hussein predstavlja prijetnju, ali samo takvu koja bi se uklonila vojnom silom jedino kad bi se okupila dovoljno velika koalicija koja bi djelila troškove i dovoljno dobre obavještajne podatke kojima bi se opravdala invazija. Senator Kerry kaže da njegov plan za Irak uključuje proširenje koalicije kako bi se poboljšale sigurnosne prilike, a Ujedinjeni narodi bili u prilici organizirati izbore u siječnju, kao što je i predviđeno.

"Glavni tajnik Ujedinjenih naroda kaže da svjetska organizacija nema dovoljno ljudi na terenu za izbore te da ne postoji dovoljna razina sigurnosti. Trebamo predsjednika koji će znati kako da se te ljude dovede u Iraku. Ja ću to učiniti. To je moj plan u četiri točke kojeg možete usporediti s predsjednikovim planom od četiri riječi koji glasi: sve će biti isto. Trebamo predsjednika koji će povesti Ameriku prema naprijed, izvući nas iz ovog kaosa i dovesti naše vojnike kući gdje i pripadaju."

Senator Kerry je dodao da predsjednik Bush ne može unaprijediti američku ekonomiju zato što inzistira na očuvanju smanjenja poreza koji – kako smatra on – nepravično ide u prilog bogatijim Amerikancima, a na račun srednje klase.

"Kako može služiti Americi na ispravan način ako ne može rješiti probleme Amerike? Za 24 dana na glasačkim listićima će se naći američki san. Mi moramo odlučiti, ovdje i diljem zemlje, hoćemo li zemlju pokrenuti u novom smjeru ili ćemo se i dalje morati nositi s lošim izborima i istim ozbiljnim greškama iz prošle godine."

Nakon jučerašnjih skupova obojica kandidata sastali su se sa svojim političkim savjetnicima kako bi se pripremili za treću i posljednju debatu koja će se održati u srijedu u Arizoni.

XS
SM
MD
LG