Linkovi

Supruge predsjedničkih kandidata (11/10/04) - 2004-10-10


U Predsjednik Bush često počinje svoje predizborne govore tvrdnjom da je najbolji razlog da ga se ponovno izabere, da se njegovoj supruzi Lauri pruži još četiri godine na položaju Prve dame. Njegov demokratski suparnik jednako je pun hvala kada govori o svojoj supruzi, tvrdeći da bi Teresa Heinz Kerry bila sjajna prva dama.

Uloga američke prve dame je vrlo teška. Prema Karlyn Bowman, s Instituta American Enterprise, u Washingtonu, ona ne samo što mora živjeti pod stalnim okom medija, nego se mora nositi i s pomiješanim osjećajima Amerikanaca o njezinoj ulozi. "Mislim da postoji prilična ambivalentnost oko toga što bi prva dama trebala biti. S jedne strane, želimo da ona bude jak uzor drugim ženama. Želimo da bude dobra domaćica koja dostojno prima goste zajedno s predsjednikom. Želimo i da bude samosvojna ličnost. Ali, ono što javnost izgleda ne želi je prva dama koja je vrlo aktivna u politici".

Karlyn Bowman ističe da je trenutna Prva dama, Laura Bush, izbjegla kontroverzu tijekom mandata svog supruga. Bivša bibliotekarka i majka dviju kćeri odlučila se angažirati na promicanju pismenosti kod djece, cilju koji je apolitičan i jednako drag objema strankama. Njezina povučenost od oka javnosti rezultirala je velikom popularnošću: čak 70 posto Amerikanaca ima izrazito pozitivno mišljenje o Lauri Bush. Politička analitičarka Karlyn Bowman kaže da je Bijela kuća vrlo svjesna popularnosti Prve dame, te ju često šalje na predizborne skupove, gdje je sama uspjela skupiti 10 milijuna dolara za kampanju svog supruga. Na konvenciji republikanaca u New Yorku, ona je svoj govor počela slijedećim riječima: "Pokušat ću odgovoriti na pitanje za koje mislim da bi me mnogi ljudi voljeli upitati kada bismo se slučajno susreli i popričali uz šalicu kave: znam Georgea Busha bolje nego itko drugi, vidjela sam stvari koje nitko drugi nije vidio, dakle, zašto mislim da bi mog supruga trebalo izabrati na drugi mandat"?

Ostatak svog govora Laura Bush je posvetila isticanju postignuća svog supruga za protekle četiri godine, ponajviše po pitanju borbe protiv terorizma u Americi i u svijetu. Robin Gerber, autorica knjige "Čelništvo na način Eleanor Roosevelt", kaže da Laura Bush savršeno odgovara tradicionalnoj ulozi američkih prvih dama.

Ukoliko John Kerry pobijedi na izborima, smatra gospođa Gerber, njegova supruga, Teresa Heinz Kerry, mogla bi se pokazati znatno manje konvencionalnom prvom damom. "Ona je posvećena čitavom nizu humanitarnih i drugih pitanja. Jasno je vidljivo da se ne ustručava reći točno ono što misli, prema tome možda nas očekuje jedna mnogo politički angažiranija prva dama".

Tijekom govora na konvenciji demokrata, u Bostonu, Teresa Heinz Kerry je isticala vrijedne ciljeve političkog angažmana, poput prava žena i zaštite okoliša. Govorila je i o svom iskustvu kao useljenici u Sjedinjene Države, o odrastanju u Mozambiku i pohađanju fakulteta pod južnoafričkim apartheidom. "Tada sam naučila nešto u što vjerujem i danas: vrijedno je i valjano zauzeti stav o nekom pitanju bez obzira zamjećuje li to itko i bez obzira je li to riskantno ili ne".

Tek pred kraj svog jednosatnog govora, Teresa Heinz Kerry je govorila o svom suprugu i razlozima zašto bi se za njega trebalo glasati. Chris Suellentrop, jedan od urednika lista Slate, kaže da su demokrati bili oduševljeni govorom Terese Heinz Kerry, no mnogi republikanci i neovisni glasači bili su njime zatečeni i nije im se dopao. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se mnogim Amerikancima ne sviđa ideja o gospođi Heinz Kerry kao Prvoj dami. Na upit lista "Los Angeles Times" tko bolje odgovara tradicionalnoj ulozi prve dame, 56 posto ispitanika je odabralo Lauru Bush, a samo 26 Teresu Heinz Kerry. No, kako ističe Chris Suelletrop, ako John Kerry izgubi na izborima, to neće biti zbog njegove supruge, a, ako George Bush bude ponovno izabran, to neće biti zbog Laure Bush. Premda birači obraćaju veliku pažnju na supruge kandidata, na kraju ipak glasaju za kandidata, a ne za osobu kojom je on oženjen.

XS
SM
MD
LG