Linkovi

Film tjedna: 'Friday Night Lights' (11/10/04) - 2004-10-10


U gradiću Odesi, u Teksasu, lokalna srednjoškolska ekipa u američkom nogometu, poznata kao Permian Panthers, izvor je ponosa, nade i snova. Njihov stadion koji može primiti 20 tisuća gledatelja najveći je u zemlji, a moderan je i dotjeran kao većina stadiona profesionalnih ekipa. Kad se petkom navečer igra utakmica grad je posve prazan, restorani i trgovine ne rade, a vlasnici u izlozima postavljaju poruke na kojima piše: “otišao na utakmicu”. Za igrače, 17-godišnjake, uspjeh na terenu možda je jedini način da napuste ovaj prašnjavi prerijski gradić.

Billy Bob Thornton glumi trenera Panthersa Garya Gainesa koji je, u stvarnom životu, vodio tim prvaka krajem 1980-tih. U to je razdoblje i smještena radnja knjige i filma koji je po njoj snimljen. Thornton kaže da se mogao uživjeti u ulogu na temelju vlastitog iskustva iz mladosti u Arkansasu, gdje mu je otac bio trener košarkaške ekipe jedne srednje škole. "Oni su stvarno fanatici. To je njihov način života, a u nekim malim gradovima i glavni dio društvenog života. Sve se vrti oko nogometne utakmice. Klubovi navijača koji dijele treneru svoje savjete. Sjećam se da je i moj otac povremeno dobivao takve savjete".

Zvijezda country-glazbe Tim McGraw glumi bivšeg igrača “pantera” koji se u međuvremenu pretvorio u uvijek pijanog i nasilju sklonog oca jednog od članova sadašnje ekipe. "S njegove točke gledišta, najbolja godina njegovog života bila je posljednja godina srednje škole. Sve što mu se dogodilo od tada išlo je nizbrdo. Pored toga njegov sin, koji igra za ekipu, nije dobar poput njega i on je frustriran, jer će se ponovno razočarati kao što mu se već jednom dogodio. On mu pokušava dati savjete, ali ne zna kako da to učini na ispravan način".

Premda su neki od likova kombinirani, svi se temelje na stvarnim ljudima. Dobitnik Pulitzerove nagrade Buzz Bissinger proveo je godinu dana u Odesi radeći na knjizi 'Friday Night Lights: A Town, A Team and A Dream'. "Što je skrivena poruka filma i knjige? To je priča o očevima i sinovima, o roditeljima koji neizravno žive kroz svoju djecu. Mislim da je to najopojniji element. Roditelji nisu zli, oni nisu loši ljudi, ali su zaokupljeni sa svim što se događa i žele da njihova djeca postignu uspjeh zato što bi im to donijelo nešto pozitivno".

Premda neki u gradu nisu bili zadovoljni kako su prikazani, redatelj Peter Berg uspio ih je privoliti da se film snima u Odesi. U glumačkoj postavi su i četiri člana zvijezdane ekipe Permian Pantera iz 1988. godine.

XS
SM
MD
LG