Linkovi

Debata kao niz napada i protunapada (9/10/04) - 2004-10-09


Sinoćnja predsjednička debata dominira i naslovnicama vodećih američkih dnevnih listova. Svi listovi ističu da su i Bush i Kerry bili u drugoj debati znatno agresivniji nego u prvoj. "New York Times" piše da su dvojica kandidata već u prvim minutama debate započela s napadima i protunapadima.

"Predsjednik Bush i senator Kerry su u drugoj debati, koja je bila znatno intenzivnija od prve, odustali od pretvaranja da su prijateljski raspoloženi jedan prema drugome," ocjenjuje "Los Angeles Times", koji debatu opisuje ovako. "Dok je govorio, Bush je često naglašeno gestikulirao rukom koja nije držala mikrofon, klimao glavom i podizao glas. Dok je slušao Kerrya, izgledalo je kao da pokušava zadržati kontrolu – često je treptao i širom otvarao oči…Kerry je, sa svoje strane, rijetko podizao glas i pažljivo je gledao Busha."

"Washington Post" piše da su se dvojica kandidata agresivno sukobila o nizu pitanja – od radnih mjesta, obrazovanja i zdravstva, pa do zaštite okoliša, Iraka i vanjske politike. "Post" nadalje podsjeća da je debata održana na kraju tjedna punog prilično loših vijesti za Bijelu kuću – od nezadovoljavajućeg tempa otvaranja novih radnih mjesta, pa do zaključka da Saddam Hussein u doba invazije nije imao oružje za masovno uništavanje. Prije debate, oba su kandidata zaoštrila retoriku, znajući da je pred njima važan nastup, koji može odlučiti o ishodu izbora.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" ipak ističe da ova druga debata vjerojatno nije bila tako gledana kao prva, koju je pratilo 62 milijuna Amerikanaca. Održana je u petak navečer, u isto vrijeme kada i važna utakmica doigravanja baseballa.

"New York Times" opisuje događaje iza kulisa. Kerryjev izborni stožer ušao je u debatu pun samopouzdanja, uvjeren da Kerryjeva poruka – da je Bush izgubio kontakt s realnošću – konačno nailazi na odziv kod glasača. Dapače, bili su toliko uvjereni da su volonteri dijelili ružičaste naočale – da bi pokazali da Bush vidi svijet u ružičastom svjetlu. Sa svoje strane, republikanski volonteri u St. Louisu pokušavali su šaljivim kostimima ilustrirati Bushovu tvrdnju da je Kerry prevrtljiv.

XS
SM
MD
LG