Linkovi

Amerikanci se okreću tradicionalnim ženskim zanimanjima (9/10/04) - 2004-10-09


Nezadovoljavajuća gospodarska situacija donosi u Sjedinjenim Državama i neuobičajene promjene u demografiji radne snage.

Timothy Turner je bio rudar; danas, on je medicinska 'sestra' na intenzivnom odjelu Medicinskog centra u Charlestonu, u Zapadnoj Virginiji. Kako kaže, kada je dobio otkaz, zajedno s još desecima drugih rudara, odmah se upisao u medicinsku školu, smatrajući da je to najlakši način ulaska u medicinsku profesiju; zanimanje koje, smatra on, donosi veću sigurnost zaposlenja nego rudnici.

Njegov slučaj nije usamljen; John Snedegar, isto tako medicinska sestra u bolnici u Charlestonu, ranije je bio vojnik. Ustvari, kako tvrde stručnjaci, uočava se pravi trend u promjeni demografije radne snage, koji je karakterističan za ekonomski lošija vremena. Od gotovo osam milijuna nezaposlenih Amerikanaca, 4 i pol milijuna su muškarci. Mnogi od njih okreću se tradicionalno ženskim zanimanjima, jer su ona uglavnom u sklopu mnogo stabilnijih radnih sredina - tvrdi Christine Williams, profesorica Državnog sveučilišta Teksasa, u Austinu. Ulazak muškaraca u tradicionalna ženska zanimanja ne događa se samo u posljednje vrijeme; statistike ga bilježe već u posljednja dva desetljeća. Broj muških medicinskih sestara porastao je u zadnjih 20 godina za dvije trećine; broj muškaraca telefonskih operatera porastao je u to vrijeme za 50 posto, bibliotekara za 45 posto, bankovnih činovnika za 40 posto, a odgajatelja u vrtićima i jaslicama za gotovo 30 posto, kako pokazuju podaci Ministarstva rada.

Doduše, ispitivanja pokazuju da muškarcima nije posve lako u ženskim zanimanjima. Često se sreću s predrasudama, a, ponekad i s podsmijehom. O potonjemu kao dobar primjer može poslužiti izvjesni Patrick Thornton koji je - babica i do sada je porodio više od tri stotine beba. On kaže da mu je pomoglo što izgleda kao pravi stereotip muškosti, pa su zadirkivanja ubrzo prestala.

Drugi svjetski rat je u Americi pokazao što sve žene mogu raditi, i to dobro. Sada, ekonomska nužda dovodi do ponavljanja situacije, ali ovoga puta, teret je pao na 'jači' spol.

XS
SM
MD
LG