Linkovi

Predsjednički izbori u Ukrajini (9/10/04) - 2004-10-08


31. listopada u Ukrajini će se održati predsjednički izbori. Način na koji budu provedeni predizborna kampanja i glasanje u velikoj će mjeri odlučiti o budućnosti te zemlje.

Ukoliko Ukrajina želi ubrzati svoje učlanjenje u euro-atlantske institucije i zauzeti mjesto koje joj pripada u zajednici demokratskih država, mora održati izbore u skladu s međunarodnim standardima. To znači da vlada mora odmah poduzeti korake kako bi svim kandidatima dala iste šanse i kako bi ispunila svoje obveze kao članica Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. Te obveze traže od svih zemalja-članica da uklone moguće pravne ili administrativne prepreke koje bi svim političkim organizacijama i pojedincima koji žele sudjelovati u izbornom procesu onemogućile nesmetani pristup medijima.

Nažalost, predizborna kampanja puna je nepravilnosti, koje će, ukoliko se nastave, dovesti u pitanje vjerodostojan, demokratski ishod izbora. Neovisne medijske kuće, kao što je televizijska postaja Kanal 5 i dalje su suočene s velikim preprekama u svojim pokušajima da osiguraju alternativne izvore vijesti. Radio Sloboda i dalje nema pristup važnim segmentima FM-a u Ukrajini, unatoč tome što ukrajinski dužnosnici već mjesecima obećavaju da će im to biti vraćeno. Vlada nastavlja govoriti medijima što da prate i kako da to prate, te i dalje maltretira, zastrašuje i zatvara neovisne medije.

Ukrajinske vlasti provode nezakonite pretrese ureda oporbenih kandidata i ometaju sastanke predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka s glasačima. Za financiranje kampanje premijera Janukoviča koriste se državna sredstva. Bilo je slučajeva da su članovi izborne komisije počinili prijestupe na štetu oporbe. Svi ti potezi doveli su do neravnopravnosti među kandidatima, te su izazvali ozbiljne sumnje u to da će ishod izbora doista odraziti volju ukrajinskog naroda.

Na ukrajinskim izborima mnogo je toga na kocki. Izbori koji bi bili održani u skladu sa standardima OESS-a uputili bi signal da je Ukrajina predana razvijanju demokracije sa snažnim vezama s Europom. Izbori narušeni nepravilnostima također bi ozbiljno potkopali uvjerenje javnosti u demokratsku opredijeljenost sljedećeg predsjednika, te bi usporili ili zaustavili integraciju Ukrajine u euro-atlantske strukture, i naveli Sjedinjene Države da razmotre mjere kako bi svi oni odgovorni za izborne nepravilnosti polagali račune.

XS
SM
MD
LG