Linkovi

Bush i Kerry sukobljeni oko CIA-inog izvještaja o iračkom oružju (8/10/04) - 2004-10-08


Predsjednik Bush ponovno je branio svoju odluku o ratu protiv Iraka, unatoč novom izvještaju CIA-e u kojem se zaključuje da Saddam Hussein nije imao, niti proizvodio oružje za masovno uništavanje preko zadnjih deset godina svoje vladavine.

Predsjednik Bush je kazao je Saddam Hussein predstavljao prijetnju, jer je imao namjeru i kapacitete za proizvodnju oružja za masovno uništavanje, te zato jer je s tim ciljem na umu pokušavao potkopati sankcije Ujedinjenih naroda. U svjetlu informacija kojima danas raspolaže, kazao je predsjednik, ipak je bio u pravu kada je odlučio krenuti u rat i Amerika je sigurnija otkako je Saddam u zatvoru. Prije odlaska iz Bijele kuće na politički skup u Wisconsinu, predsjednik je kazao da je komisija koju je već imenovao pomoći u poboljšanju rada američkih obavještajnih službi.

"Izvještaj glavnog američkog inspektora za oružje u Iraku jasno pokazuje da je većina obavještajnih podataka koje smo prikupili u zadnjih dvanaest godina bila netočna. Moramo otkriti zašto i ukloniti propuste," rekao je.

Sa svoje strane, na predizbornom skupu u Coloradu, senator John Kerry kazao je da Bijela kuća pokušava izbjeći preuzimanje odgovornosti za ovaj slučaj.

"Predsjednik i dopredsjednik Sjedinjenih Država možda su dva posljednja čovjeka na svijetu koji se ne žele suočiti s istinom o Iraku. Gospodine predsjedniče, Američki narod zaslužuje više od iskrivljivanja istine o ovom ratu. Amerikanci zaslužuju čuti činjenice, koje odražavaju stvarnost, a ne pažljivo "ispolirane" argumente sračunate da se potkrijepe postojeće predrasude," izjavio je Kerry.

Dužnosnici Bijele kuće kažu da predsjednik ne namjerava o izvještaju CIA-e govoriti u svojoj predizbornoj kampanji.

XS
SM
MD
LG