Linkovi

Bush previše 'zaštićen' od novinara? (8/10/04) - 2004-10-08


Kako piše “Washington Post”, nakon lošeg nastupa u prvom televizijskom sučeljavanju neki predsjednikovi savjetnici sada brinu da bi Bush mogao platiti cijenu jer je bio – citiramo - previše zaštićen. To se, naravno, ne odnosi na predsjednikovu tjelesnu sigurnost nego na zaštitu od teških pitanja novinara, neopredjeljenih birača i slično. Američki predsjednik je dao tek tri intervjua u posljednjih pet tjedana i to tek nakon što je u anketama prešao Johna Kerrya.

Nedavno je prestao odgovarati na pitanja novinara koji prate protokolarno fotografiranje; posljednju konferenciju za tisak, u udarnom televizijskom terminu, održao je 13. travnja, piše “Washington Post.” Bush je od preuzimanja mandata održao 15 samostalnih konferencija za novinare. Usporedbe radi, u istom razdoblju njihovih mandata Bill Clinton je održao 42, George Bush stariji 83, a Ronald Reagan 26 konferencija. Dodajmo i da je format večerašnje debate – sastanak s građanima koji postavljaju pitanja – bio dvojben za Bushovu kampanju koja je izrazila bojatan da bi se u publiku, umjesto neopredjeljenih birača, mogle ubaciti pristaše demokrata i postaviti Georgeu Bushu teška pitanja.

“New York Times” pak piše da su planeri Pentagona identificirali 20 do 30 gradova i naselja u Iraku nad kojima se mora uspostaviti kontrola prije održavanja nacionalnih izbora planiranih za siječanj. Dužnosnici Bushove administracije dodaju da je točno razrađeno koji su gradovi i naselja prioritet koalicijskih snaga. Plan za svako područje sastoji se od šest točaka, a to su neutralizacija pobunjenika, osiguravanje provođenja legitimnih izbora, otvaranje radnih mjesta i osiguravanje ključnih usluga, stvaranje temelja snažne ekonomije, uspostava dobre vladavine i povećanje međunarodne podrške za navedene napore.

XS
SM
MD
LG