Linkovi

CSM: U sljedećoj debati, samo Bush može pomoći Bushu (7/10/04) - 2004-10-07


'U drugoj rundi, samo Bush može pomoći Bushu,' piše Christian Science Monitor u svojem pogledu na sutrašnju, drugu po redu debatu predsjedničkih kandidata. Nakon što su dopredsjednički kandidati učinili sve što su mogli - i što se od njih očekivalo - sada je na predsjedniku Bushu i senatoru Kerryju da nastave bitku za naklonost birača. A, u toj bitci, ističe bostonski list, republikanski kandidat mora nadmašiti samog sebe, a ponajviše dojam koji je ostavio prije tjedan dana: usta napućena zlovoljom, dok naslonjen na svoju govornicu sluša senatora Kerryja danima su bila predmet podsmijeha i poruge komentatora.

Kako piše "Monitor", iza dopredsjedničke debate, prekjučer navečer, ostala su neka pitanja vezana uz pojam 'istine' na koju su se oba kandidata stalno pozivala. Prvenstveno ona koja su se ticala dopredsjednika Cheneya: on je, naime, ustvrdio da nikada nije sreo Johna Edwardsa, na što su demokrati odmah objavili fotografiju na kojoj se vidi susret dvojice kandidata - susreli su i upoznali na molitvenom doručku 2001. godine, čega se sjećaju i supruga i djeca senatora Edwardsa.

Kada se govorilo o vremenu dok je bio predsjednik kompanije Halliburton, dopredsjednik Cheney je uputio zainteresirane da provjere sve činjenice na websiteu factcheck.com. Problem je samo što se zabunio u nastavku - nije .com, nego .org. Ako se ode na .com dođe se na web adresu koju je kupio milijarder George Soros, gdje pridošle čeka žestoko anti-Bushovska poruka. "Washington Post" piše o teorijama konspiracije koje bujaju na Internetu, posebice ona o terorističkom napadu na Pentagon, 2001, prema kojoj u Pentagon uopće nije udario let American Airlines broj 77, nego ili projektil ili neki mali avion. Ta je teorija popraćena i video snimkom te fotografijama koje bi trebale dokazati da rupa u zgradi Pentagona nije većeg promjera od 6 metara.

Teorijama konspiracije vezanim uz terorističke napade u rujnu 2001. godine, kako piše washingtonski dnevnik, bavila se čak i neovisna komisija, koja je istraživala uzroke i pozadinu napada. No, kako je rekao predsjednik komisije, kada se pisalo završno izvješće o istrazi, brižno se pazilo da se ni ne odgovori na sve takve teorije jer - 'to bi sigurno izazvalo neke nove teorije o zavjeri.'

XS
SM
MD
LG