Linkovi

Amnesty International kritizira Hrvatsku zbog prava djece (7/10/04) - 2004-10-07


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International kritizirala je Hrvatsku zbog nasilja među djecom u socijalnim ustanovama, te zbog nedovoljne integracije romske djece u hrvatski školski sustav. Amnesty International poziva hrvatske vlasti da trenutno primijene preporuke Odbora Ujedinjenih naroda za prava djece, objavljene 1. listopada, nakon razmatranja drugog periodičnog izvješća Hrvatske o mjerama za zaštitu djece u skladu s Poveljom o pravima djece.

Amnesty International je posebno zabrinuta zbog neuspjeha vlasti da spriječe teže nasilje i zlostavljanje među djecom i mladeži smještenima u domovima za socijalnu skrb. Izražava se i zabrinutost zbog propusta hrvatskih vlasti da se u punoj mjeri pozabave potrebama i problemima djece smještene u domove. U priopćenju organizacije Amnesty International ističe se i zabrinutost oko smještaja maloljetnika u popravne ustanove, nerijetko zajedno s osobama starim i do 27 godina.

Posebno se ističe da vlasti nisu u potpunosti integrirale djecu Roma u hrvatski obrazovni sustav. Ustvari, kako ističe Amnesty International, Odbor Ujedinjenih naroda za prava djece posebice je izrazio zabrinutost zbog praktičke diskriminacije etničkih manjina, te djece stranaca, koja su u nekoliko slučajeva bila izložena zlostavljanju i mržnji.

Jednako kao i Odbor Ujedinjenih naroda za prava djece, tako i organizacija Amnesty International poziva hrvatske vlasti da pomno i redovito procjenjuju slučajeve u kojima djeca ne uspijevaju u potpunosti uživati u svojim pravima. Preporuča se ojačavanje upravnih i pravosudnih mjera kojima bi se spriječila i uklonila diskriminacija djece manjina, posebice Roma i djece stranaca. Hrvatskim se vlastima preporuča da u potpunosti primijene Nacionalni program za Rome, osiguravajući mu adekvatna financijska sredstva i osoblje, te periodički ocjenjujući napredak programa.

XS
SM
MD
LG