Linkovi

Nobelova nagrada za književnost - Elfriede Jelinek (8/10/04) - 2004-10-07


Nobelova nagrada za književnost ove godine odlazi u Austriju, a dobila ju je spisateljica Elfriede Jelinek. U priopćenju Švedske akademije znanosti kaže se da pedeset sedmogodišnja autorica nagradu dobiva "zbog sposobnosti da pokaže apsurdnost društvenih klišeja i moć podložnosti njima".

Elfriede Jelinek autorica je brojnih romana, drama i pjesama. Njezinim najpoznatijim djelom smatra se roman Pijanistica, koji je preveden i u Hrvatskoj. Hvaljen, ali i od dijela kritike optuživan za opscenost, roman se danas ubraja u nezaobilazna, već klasična djela europske književnosti s kraja 20. stoljeća.

U svojim djelima često isprepliće umjetnost i politiku, a godinama se već suprotstavlja austrijskom desničarskom političaru Jörgu Haideru. Prilikom primanja njemačke književne nagrade Heinrich Heine 2002. godine izjavila je da "Intelektualce koji se odupiru opasnostima sve većeg desničarskog ekstremizma bez milosti se napada i vrijeđa".

Rođena 1946. od majke Bečanke i oca češko-židovskog podrijetla, Elfriede Jelinek upisuje se u austrijsku književnu tradiciju zajedno s velikim polemičarima poput Karla Krausa i Thomasa Bernharda.

Elfriede Jelinek poznata je i zagrebačkoj publici. Njezina dramska replika »Lutkine kuće« Henrika Ibsena izvedena je devedestih godina na pozornici zagrebačkoga Dramskog kazališta »Gavella«.

Recimo na kraju i to da otkako je prva Nobelova nagrada za književnost dodijeljena 1901. godine, samo devet žena našlo se među dobitnicima, a posljednji put to se dogodilo 1996. godine kad je nagradu dobila poljska pjesnikinja Wislawa Szymborska.

XS
SM
MD
LG