Linkovi

Predsjednička debata kao 'sastanak građana' (8/10/04) - 2004-10-07


Druga predsjednička debata Bush-Kerry bit će drugačijeg formata od prethodne. Umjesto voditelja, kandidatima će pitanja postavljati – sami glasači.

Prvu predsjedničku debatu između Georgea Busha i demokratskog kandidata Johna Kerrya vodio je tv voditelj Jim Lehrer, koji je postavljao pitanja. Dvojica kandidata stajala su iza govornica i nisu se izravno obraćali jedan drugom. Večerašnja debata zamišljena je kao – sastanak građana. Takvi su se sastanci održavali u gradićima Nove Engelske prije američkog rata za osamostaljenje, a ponegdje se održavaju i danas. Građani na takvim sastancima debatiraju i donose odluke o pitanjima koja su im važna. Profesor Lois Wolfson sa sveučilišta American kaže da predsjednička debata nije baš spontana poput pravog sastanka građana, ali da ipak ima neku vrijednost.

"Ovaj format omogućuje javnosti da sudjeluje u debati. Gledatelji kod kuće imaju osjećaj da bi i oni sami pitali pitanja koja postavlja publika. Takva je debata ipak prilika da građani sami postavljaju pitanja kandidatima," kaže profesor Wolfson.

Predsjedničke debate – kao ova prošlogodišnja demokratska u Iowi – nisu pravi sastanci građana. Pitanja se moraju podnijeti ranije, a građani koji sudjeluju u debati biraju se unaprijed. Ipak, američka javnost ima priliku vidjeti kandidate u akciji i čuti kako razmišljaju. Profesor Wolfson kaže da neki političari koriste ovaj format da bi komunicirati s glasačima i kada se ne natječu na izborima. Na primjer, Bill Clinton održavao je sastanke na kojima je građanima objašnjavao svoju politiku i slušao njihove primjedbe.

XS
SM
MD
LG