Linkovi

Braća i sestre - najbolji pokazatelji zdravlja srca (8/10/04) - 2004-10-07


Ukoliko imate brata ili sestru koji su rano oboljeli od srčanog oboljenja, to vam može poslužiti kao prognoza zdravlja vlastitog srca – kažu znanstvenici sa sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu.

Istraživanje provedeno na gotovo 8.500 ljudi pokazalo je da je zdravstveno stanje brata ili sestre bolji prediktor srčanih bolesti nego zdravstvena povijest oca ili majke. Ova bi spoznaja bi, kažu autori, istraživanja, mogla pomoći u otkrivanju pojedinaca koji bi se najviše trebali čuvati srčanih oboljenja.

Već je poznato da faktori kao što su pušenje, visoki kolesterol i roditelj koji je rano doživio srčani udar, znatno povećavaju opasnost od bolesti srca. Kardiolog Roger Blumenthal je s kolegama skenirao arterije preko 8.500 ljudi, kod kojih nije bilo znakova, niti simptoma moguće bolesti srca, da bi otkrio znakove rane ateroskleroze, koja je, pak, rani znak kardiovaskularnog oboljenja. Kod pojedinaca kod čije je braće ili sestara već dijagnosticirano srčano oboljenje, ateroskleroza se pojavljivala dva do tri puta češće nego kod ostalih. Znanstvenici pozdravljaju rezultate istraživanja, jer će im, kako kažu, omogućiti da daleko brže – i vrlo jeftino identificiraju pacijente s visokim rizikom obolijevanja od bolesti srca.

XS
SM
MD
LG