Linkovi

Ujedinjeni narodi o Siriji i Libanonu - 2004-10-07


U rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda br. 1559, kojoj su pokrovitelji bili Sjedinjene Države i Francuska, poziva se Sirija da povuče svoje snage iz Libanona, te se poziva na raspuštanje svih paravojnih snaga, pogotovo terorističke organizacije Hezbollah, u toj zemlji. Međutim, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da nisu ispunjeni uvjeti postavljeni raznim stranama u toj rezoluciji, usvojenoj 2. rujna. Između ostaloga, glavni tajnik Annan je kazao u izvještaju koji je podnio trideset dana kasnije, kao što je bilo previđeno rezolucijom, da Sirija nije povukla svoje snage iz Libanona i da Libanon nije raspustio i razoružao sve paravojne snage.

Glavni tajnik svjetske organizacije također je kazao da je u Libanonu još uvijek raspoređeno oko 14 tisuća sirijskih snaga. Prema njegovim riječima, "..sirijski vojni i obavještajni aparat nije povučen …djelatnici Ujedinjenih naroda na terenu nisu primijetili nikakve promjene u statusu Hezbollaha….a libanonska vlada nije uspostavila kontrolu nad cijelim libanonskim teritorijem."

Državni tajnik Colin Powell jasno je dao do znanja sirijskim dužnosnicima da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog sirijskog interveniranja u libanonskom političkom procesu. Kako je rekao, u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda br. 1559, Sirija se mora prestati uplitati u unutarnje poslove Libanona, mora odmah povući sve svoje snage iz te zemlje, te mora dozvoliti libanonskim oružanim snagama i vladi da uspostave vlast diljem Libanona.

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage izjavio je da je nedavnim uplitanjem u izbor predsjednika u Libanonu Sirija pokazala da ne poštuje libanonski narod.

"Sirija je jasno pokazala narodu Libanona da se ne obazire na bilo kakav ustav i da ne mari za činjenicu da narod Libanona ima pravo izraziti svoje mišljenje i izabrati koga god želi za predsjednika. Naš je stav o tome jasan – Libanon i Libanonci trebaju sami odlučivati o svojoj budućnosti, bez bilo kakvog uplitanja sa strane," kazao je Armitage.

Odavno je došao trenutak da Sirija ukloni svoje snage iz Libanona i da libanonski narod ponovno uspostavi kontrolu nad svojim teritorijem, svojom vladom i svojom budućnošću.

XS
SM
MD
LG