Linkovi

Što radi dopredsjednik SAD-a? (6/10/04) - 2004-10-06


U Clevelandu je sinoć održana prva – i jedina – dopredsjednička debata, u kojoj su pred dolazeće izbore snage odmjerili kandidat republikanaca, dopredsjednik Dick Cheney i demokratski senator John Edwards. Kroz američku povijest, uloga dopredsjednika znatno se promijenila. Nekada je dopredsjednička dužnost bila uglavnom simbolične prirode, a danas je dopredsjednik jedan od najvažnijih predsjednikovih savjetnika. Ustavom je predviđeno da dopredsjednik ima samo dvije dužnosti – da svojim glasom rješava izjašnjavanja u Senatu, kada obje strane imaju isti broj glasova, te da preuzme dužnost predsjednika u slučaju da predsjednik umre ili bude opozvan. Početkom dvadesetog stoljeća, predsjednici su počeli pozivati dopredsjednike na sastanke kabineta, pa su ih ponekad čak i slali na te sastanke, kada nisu sami mogli na njima sudjelovati.

Tijekom godina, dopredsjedničke su dužnosti počele obuhvaćati i sastanke sa šefovima država i nazočnost na državnim pogrebima. U proteklih nekoliko godina, neki dopredsjednici bili su bliski savjetnici svojim predsjednicima. Politički analitičar Stephen Hess iz Instituta Brookings u Washingtonu kaže da dopredsjednici postaju sve utjecajniji.

"To se zapravo događa tako često, da danas svakog novog dopredsjednika proglašavamo najutjecajnijim u američkoj povijesti i – uvijek smo u pravu. To smo govorili za Ala Gorea, kada je bio dopredsjednik Billu Clintonu. To danas govorimo i za Dicka Cheneya, kojem je predsjednik dao velike ovlasti," kazao je Stephen Hess.

Predsjednički kandidat bira svojeg dopredsjedničkog kandidata na temelju niza čimbenika – od toga iz kojeg dijela zemlje potječe, pa do njegovih stavova o pojedinim pitanjima i njegove popularnosti među glasačima. Međutim, Larry Sabato, direktor Centra za politiku pri sveučilištu Virginije, kaže da dopredsjednički kandidati uglavnom nemaju većeg utjecaja na glasače.

"Ljudi dolaze na birališta glasati za predsjednika. Dopredsjednik je samo "druga violina". On može biti važan za upravljanje zemljom, ali na dan izbora nije posebno važan," kaže profesor Sabato.

Tijekom predizborne kampanje, dopredsjednički kandidat igra ulogu "najglasnijeg navijača" za svojeg predsjedničkog kandidata, te poziva glasače da se opredijele upravo za njegovog kandidata. Dopredsjednički kandidati također se koriste za oštre napade na predsjedničkog kandidata druge stranke, odnosno za "prljave poslove" u kampanji, što omogućuje predsjedničkom kandidatu da se ne spušta prenisko i da izgleda i ponaša se – predsjednički.

XS
SM
MD
LG