Linkovi

Pjevači za građanske slobode (6/10/04) - 2004-10-06


Robin Williams, Paul Simon i čitav niz drugih zabavljača latio se pozornice kako bi prikupili sredstva za financiranje rada najveće američke organizacije za zaštitu građanskih sloboda, American Civil Liberties Union. Ona se, naime, našla u raskoraku sa zahtjevima Zakona o domoljublju, usvojenog nakon terorističkih napada 2001.

Ova je organizacija odbila provjeriti svoje uposlenike prema popisu osumnjičenih terorista, što ju je automatski uklonilo s popisa dobrotvornih i drugih nevladinih organizacija kojima uposlenici vlade i vojske mogu davati priloge putem automatskog izdvajanja iz svake plaće.

Prema tvrdnjama dužnosnika Američke unije za građanske slobode, popis - 'watch list' - na svojih 143 stranice vrvi greškama, a ukoliko se nečije ime nađe na tom popisu greškom, ta osoba nema nikakvog pravnog načina da se 'opere', što je jasno prije nekoliko dana pokazao primjer kantautora Cata Stevensa.

Da je ostala na tom popisu, ACLU bi dobila oko pola milijuna dolara u donacijama. Umjetnici i druge slavne ličnosti svojom su joj priredbom u njujorškom Centru scenskih umjetnosti Loncoln osigurali oko 300 tisuća dolara.

Producent priredbe bio je skladatelj Philip Glass, a nastupilo je gotovo trideset izvođača, uključujući Richarda Gerea, Sarah jones, Tonyja Kushnera, Jake Gyllenhaala i njegovu sestru Maggie Gyllenhaal. Paul Simon je otpjevao skladbu "America", kao i jednu gospel pjesmu, a Lou Reed je otpjevao slavnu "Walk on the Wild Side". Oni koji nisu pjevali ili izvodili neku drugu točku, govorili su o važnim pitanjima građanskih sloboda.

XS
SM
MD
LG