Linkovi

Vjerske slobode u Iranu (6/10/04) - 2004-10-06


U najnovijem izvještaju američkog Državnog tajništva o vjerskim slobodama, Iran je ponovno izdvojen kao jedan od najgorih kršitelja ovih sloboda. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da se u izvještaju izdvaja osam zemalja, koje izazivaju posebnu zabrinutost.

"I ove godine među najgore prekršitelje uvrstili smo pet zemalja koje, po našem zaključku, nastavljaju ograničavati vjerske slobode svojih građana. To su Burma, Kina, Iran, Sjeverna Koreja i Sudan. Tom smo popisu dodali i tri nove zemlje: Eritreja, Saudijska Arabija i Vijetnam," kazao je gospodin Powell.

Prema izvještaju State Departmenta, Iran je odgovoran za "ozbiljne povrede vjerskih sloboda". Među njima su "zatvaranje, maltretiranje, zastrašivanje i diskriminacija" na osnovi vjerskih uvjerenja. U izvještaju se kaže da su u Iranu "sve vjerske manjine izložene raznim stupnjevima službeno odobrene diskriminacije, pogotovo na poljima zapošljavanja, obrazovanja i stanovanja". Među tim manjinama su sunitski muslimani i sufiji, kršćani, Židovi i Bahaji. Preobraćenje s islama na neku ne-muslimansku vjeru kažnjivo je smrću.

Bahaji predstavljaju najveću ne-muslimansku manjinu u Iranu s oko 350 tisuća pripadnika. Bahajima se ne dozvoljava da poučavaju ili prakticiraju svoju vjeru, da rade u vladi ili da pohađaju iranska sveučilišta. Vlasti provode zapljene njihove imovine. Bahaji su također žrtve proizvoljnih uhićenja i zatvaranja. Vlasti su uništile nekoliko bahajskih objekata od velikog vjerskog značenja.

Kršćani u Iranu moraju nositi identifikacijske kartice, a vjerski dužnosnici moraju informirati vladu prije nego što u svoju vjersku zajednicu prime nove članove. U Iranu je učestala službena diskriminacija nad Židovima. Židovska zajednica u Iranu više je nego upola manja nego što je to bila prije islamske revolucije. Vlasti maltretiraju istaknute vjerodostojnike sufija, a diskriminaciji su izloženi i suniti.

Predsjednik George Bush izjavio je: "Vjerujemo da će svi narodi Srednjeg istoka, kada im se konačno dozvoli da žive i misle i rade i prakticiraju svoju vjeru kao slobodni muškarci i žene, ponovno oživjeti veličinu svojeg naslijeđa. zato radimo na promicanju slobode na širem Srednjem istoku. …Vjerujemo da u duši svih muškaraca i žena postoji želja za životom u slobodnom društvu."

XS
SM
MD
LG