Linkovi

Bremer: Nismo imali dovoljno vojnika u Iraku (5/10/04) - 2004-10-05


Bivši američki administrator za Irak Paul Bremer rekao je da su Sjedinjene Države učinile dvije velike pogreške u Iraku: nisu imale dovoljno vojnika u Iraku i nisu zaustavile nasilje i pljačku neposredno nakon zbacivanja Sadama Husseina, navodi ‘Wahington Post’. Bremerov komentar je iznenađujući zato što potvrđuju navode nekih kritičara Bushove administracije – uključujući i sentora Kerrya – prema kojima američka vlada nije izradila odgovarajući plan uspostavljanja sigurnosti u Iraku nakon invazije.

A sad o večeranjem televizijskom sučeljavanju dvojice dopredsjedničkih kandidata Dicka Cheneya i Johna Edwardsa. ‘Christian Science Monitor’ piše da razlike između dvojice kandidata ne mogu biti očiglednije. Cheney se uklapa u image sijedog washingtonskog birokrata, mrgodan je, krut i osoba zbog kojeg ženska srca teško da bi ustreptala. S druge strane, njegov suparnik je mladoliki John Edwards koji je proveo svega šest godina u Washingtonu. Njegova su oružja sunčani osmijeh i odvjetnička vještina uvjeravanja.

U večerašnjoj debati, u Clevelandu, piše ‘Christian Science Monitor’, budućnost svijeta neće biti u pitanju jer glasači biraju predsjednika, a ne dopredsjednika. Međutim, analitičari očekuju vrlo zanimljivo sučeljavanje. Oni kažu da je glavno pravilo dopredsjedničkih debata – nemoj nanijeti štetu kandidatu za predsjednika. Jedan stručnjak kaže da Edwards treba zadržati napadači stil Johna Kerrya u prvoj debati s predsjednikom Bushom te mora dovesti u vezu rata i nekih domaćih pitanja. Cheney bi, s druge strane, trebao navesti Edwardsa da pojasni promjene svojih i Kerryevih političkih stajališta.

XS
SM
MD
LG