Linkovi

Potpisan značajan sporazum za ulaganja u Hrvatsku (5/10/04) - 2004-10-05


Posljednjeg dana boravka hrvatskog izaslanstva u Washingtonu, gdje su ministar financija Ivan Šuker i guverner Narodne banke Željko Rohatinski, sudjelovali u radu redovitog jesenjeg zasjedanja Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda, Hrvatska je potpisala Memorandum o razumijevanju sa Svjetskom bankom kada su u pitanju izravna strana ulaganja.

Riječ je o sporazumu kojeg su s jedne strane potpisali Yukiko Omura, izvršna dopredsjednica MIGA-e, Multilateralne investicijske agencije, koja je tijelo unutar Svjetske banke te s druge strane Anton Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak:

"MIGA je specijalizirana agencija i članica grupe Svjetske banke koja osigurava investicije od političkog rizika. Prema tome, ovaj sporazum je vrlo značajan, ne samo za HBOR, već i za hrvatske investitore, koji žele ili namjeravaju ulagati u inozemstvu, ali i za moguće ulagače u Hrvatsku. Naime, MIGA osigurava ulaganje od političkog rizika i mi ćemo ili zajednički osiguravati te investicije stranih investitora u Hrvatsku i hrvatskih investitora i hrvatskih poduzeća koji žele ulagati bilo u zemlje regije ili bilo gdje drugdje na svijetu. Naime, potencijal HBOR-a nije dovoljan da bi moguće ulaganje u Hrvatsku pokrio u cijelosti i u određenim slučajevima ćemo ići u zajedničko osiguranje političkog rizika ulagača u Hrvatsku, dakle jedan dio osiguravamo mi, a drugi dio osigurava MIGA. Ako se radi o iznimno velikim iznosima, tada će MIGA reosigurati našu policu osiguranja."

Riječ je o iznimno važnom sporazumu po Hrvatsku koja naprosto vapi za stranim ulaganjima koja su jedan od glavnih prioriteta vlade u Zagrebu. Gospodja Omura nije krila svoje zadovoljstvo potpisanim memorandumom:

"Vrlo sam sretna da smo potpisali Memorandum o razumjevanju, jer će nam to omogućiti da pomognemo Hrvatskoj na mnogo učinkovitiji način da povrati starne investitore u zemlju. Nadam se, isto tako, da ćemo sada intezivnije raditi s Hrvatskom na ovom polju."

Hrvatska u ovom trenutku već ima 25 sporazuma s izvoznim bankama, odnosno izvozno kreditnim agencijama, jer hrvatska Banka za obnovu i razvitak ne radi samo kao razvojna, nego i kao izvozna banka. To znači da ta banka osigurava izvoz i osigurava ga od političkih i komercijalnih rizika. Današnjim sporazumom ovoj se banci otvaraju velika vrata u osiguravanju izvoza, kao i korištenja fondova Svjetske banke, kao i sredstava iz drugih medjunarodnih financijskih institucija. Isto tako, daju se veće pogodnosti mogućim ulagačima u Hrvatsku, jer će oni uz jamstvo MIGA-e puno lakše doći do kreditnih sredstava za ulaganje u Hrvatasku što će, pak, omogućiti širu proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG