Linkovi

Hrvatska: Danas najavljen štrajk u prosvjeti (5/10/04) - 2004-10-05


Sanaderova vlada, nakon devet mjeseci mandata, suočava se s prvim ozbiljnim masovnijim štrajkom upozorenja. Ujedinjeni sindikati obrazovanja i znanosti današnji Dan učitelja u osnovnim i srednjim školama, te u visokoobrazovnim i znanstvenim ustanovama obilježavaju na specifičan način – štrajkom upozorenja. Tim potezom sindikati žele upozoriti Sanaderovu vladu na nedopustivo niska izdvajanja za obrazovanje i znanost.

Oni traže da vlada, umjesto sadašnjih 4,5 posto bruto nacionalnog dohotka, za obrazovanje izdvoji 6,5 posto GDP-a. Sindikati štrajkom upozoravaju vladu da nije ispunjen niti jedan od 14 sindikalnih zahtjeva. Uz ostalo traže i 12-postotno povišenje osnovice plaće i reformu javnog školstva.

Sindikati procjenjuju da će se štrajku danas odazvati velika većina, čak 87 posto zaposlenih u školstvu i znanosti. U apsolutnim brojkama izraženo, to bi značilo da na posao neće doći između 60 i 70 tisuća učitelja, nastavnika i sveučilišnih profesora. Učenici i studenti ponovno su u nedoumici koga danas poslušati.

Predsjednik sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević jučer je apelirao "da roditelji malodobnu djecu ne pošalju u školu i time pomognu štrajku, a studente i djecu koja imaju pravo glasovanja u RH mi pozivamo da podrže svoje profesore, svoje nastavnike i svoje učitelje i da ne dođu u školu.

Ministarstvo obrazovanja i znanosti preko pomoćnika ministra Želimira Janića poziva sve učenike da danas dođu u školu, napominjući da o organizaciji njihovog školskog dana moraju brinuti ravnatelji škola, dekani fakulteta i profesori koji ne štrajkaju. Iz Ministarstva također odgovaraju da je sindikalni zahtjev o povećanju izdvajanja za znanost i obrazovanje sa 4,5 na 6,5 posto bruto nacionalnog dohotka potpuno nerealan za hrvatski proračun. Izdvajanje za obrazovanje i znanost će, tvrde iz Ministarstva, lagano rasti iz godine u godinu, ali ne onoliko koliko traže sindikati.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta, koji je ujedno i jedini nestranački ministar u Sanaderovoj vladi, Dragan Primorac kaže da i sam podržava veća izdvajanja za obrazovanje i znanost, i da će i sam danas nositi prosvjedni bedž, na kojem će pisati "Preokrenimo Hrvatsku", no sindikati znanosti i obrazovanja takav ministrov potez smatraju smiješnim, jer to nije njegov, već sindikalni štrajk.

XS
SM
MD
LG